latinica  ћирилица
12/10/2017 |  12:52 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Крамарић - Сакан: Створити услове за повратак расељеног становништва

Генерални конзул Хрватске у Бањалуци Златко Крамарић данас је у Котор Варошу разговарао са начелником општине Зденком Саканом о стварању услова за повратак хрватског становништва.
Котор Варош, Крамарић - Сакан - Фото: СРНА
Котор Варош, Крамарић - СаканФото: СРНА

 
Крамарић је истакао да статус мањинских националних заједница са једне и друге стране границе треба унапређивати.

"Општине у Републици Српској без грађана хрватске и других националних заједица биле би много сиромашније, што важи и за хрватске градове јер су српска, али и друге несрпске компоненте, оставиле неизбрисив траг у историји Хрватске", нагласио је Крамарић.

Он је изразио задовољство што ће на подручју општине Котор Варош у овој и 2018. години бити уложено 2.600.000 КМ захваљујући програму Регионалног стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица и Пројекту реконструкције стамбеног фонда.

"Настојаћемо да реализујемо нове пројекте за повратнике и интерно расељене људе свих националности јер је Котор Варош општина са најмањом стопом незапослености и као таква је привлачна за живот", додао је Крамарић.

Начелник општине Сакан нагласио је да је сарадња са представницима хрватског народа у локалном парламенту на високом нивоу и да је неопходно заједничким снагама рјешавати животне проблеме.

"Хрватска је чланица ЕУ и може нам много помоћи у вези са едукацијом о изради пројеката према претприступним фондовима, али и да финансијски допринесе рјешавању путне инфраструктуре да би се створили предуслови за повратак расељеног становништва", рекао је Сакан.

Сакан је изразио наду да ће досадашња успјешна сарадња са Конзулатом Хрватске у Бањалуци бити настављена и заједничким напорима побољшана.

Извор: Срна