latinica  ћирилица
12/10/2017 |  16:49 | Аутор: РТРС

Црнадак: Значај учешћа БиХ у берлинском процесу

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак истакао је данас у Београду значај учешћа БиХ у берлинском процесу у оквиру којег се одвија сарадња земаља чланица западнобалканске шесторке.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Црнадак је у излагању на Београдском безбједносном форуму нагласио да је ова врста сарадње важна јер доноси конкретне резултате, посебно у областима економије, безбједности, рјешавања проблема младих и у другим сегментима који утичу на свакодневни живот грађана.

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да је Црнадак заједно са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем учествовао на панелу посвећеном берлинском процесу.

Теме панела биле су отворена питања и политички дијалог између чланица западнобалканске шесторке, изградња царинске уније и заједничког тржишта радне снаге, напредак у реализацији кључних инфраструктурних пројеката с циљем бољег повезивања региона, те сарадње и размјене младих.

Црнадак је додао да је важност берлинског процеса у томе што доводи до повезивања тржишта земаља чланица западнобалканске шесторке, као и до реализације заједничких инфраструктурних пројеката, што ће унаприједити економије у региону.

Он је још једном истакао да је стратешки циљ БиХ пуноправно чланство у ЕУ, те додао да је, осим значајне подршке коју БиХ има од великог броја земаља чланица ЕУ, потребно уложити напор да институције буду јаке и независне и то првенствено у областима које се баве борбом против криминала и корупције.

Седми Београдски безбједносни форум одржава се под називом "Заједничка будућност у времену несигурности".

Извор: СРНА