latinica  ћирилица
12/10/2017 |  17:21 ⇒ 23:08 | Аутор: РТРС

Има ли Српска одговор на неправду бх. правосуђа? (ВИДЕО)

Срамна ослобађајућа пресуда ратном сребреничком господару живота и смрти Насеру Орићу и његовом саучеснику у злочинима, Сабахудину Мухићу, уништила је и посљедњу унцу вјере српских жртава Подриња у сарајевско правосуђе.
БХ правосуђе (Фото:voanews.com) -
БХ правосуђе (Фото:voanews.com)

До усијања је довела незадовољство радом истог и власти и опозиције у Српској.

Утркују се да предложе мјере како би прекинули већ устаљену праксу-селективне сарајевске правде.

Но, да ли ће сјести за један сто да стратегију дјеловања договоре и жртвама муку да олакшају? Предсједник Републике Српске Милорад Додик, за суботу 14. септембра, најавио је састанак. Биће домаћин представницима српских удружења проистеклих из посљедњег рата и свим добронамјерним српским званичницима.

Федерални медији већ су објавили да опозиција код предсједника Републике Српске неће доћи.

Док се располућени српски политички корпус незаустављиво гложио о свим животним темама, бошњачки сарајевско-сребренички митомани над оптуженим ратним злочинцем Насером Орићем, његовали су лажни ореол хероја.

Перфидно "заборављајући" све "зулуме"-ратне и послијератне-и над властитим народом, из војске избаченог златног љиљана и пресуђеног криминалца, индивидуално и институционално, срамотно су "третирали" као националистички бренд.

Политичко-полицијско-правосудне сарајевске ведете, "хероју" мрачњаштва потчињене су још док је боравио међу зидинама швајцарског екстрадиционог притвора. "Присјетили" су се тада, да је у ладицама годинама скривен,– од бијељинског окружног тужилаштва, уочи подизања оптужнице, отет судски спис.

Са лисицама на рукама, оптужени злочинац и пресуђени криминалац, испоручен је бх правосуђу. Који сат касније из комплекса слободно је одшетао. Но, претходно је у притворској ћелији појео чак и ћевапе, захваљујући симпатизерима међу судском полицијом. А онда је наспрам помало усамљеног тужиоца Мирослава Јањића здружено стало Сарајево.

И Сребреница. И Тузла.... и њихово синхронизовано мешетарење је почело! Оптужени Орић постао је, не случајно, савјетник федералног министра бораца како би-испоставиће се касније-непослушне свједоке а своје саборце, брисао из војне евиденције и тиме фиктивно урушавао њихов кредибилитет. Деценијска предсједница Суда БиХ и СДА-у одана Медџида Кресо-за предсједавајућег судског вијећа додијелила му је Шабана Максумића, истог који је једним потписом годинама раније из Бијељине у Сарајевске ладице "премјестио" спис Орић. Истог судију-који би, да је права и правде, због властитих ратних заслуга, а према казивању сарајевских логораша, фотељу предсједавајућег Вијећа олако могао да замијени оптуженичком клупом.

И сарајевски новинари имали су своју улогу-некажњено су откривали идентитет заштићених свједока.

И почеле су пријетње, уцјене, премлаћивања и подмићивања свједока и чланова њихових породица.

Инструисани свједоци, међу њима и Срби, постајали су "амнезични", "знали" или заборављали детаље, зависно од потребе.

Њихови искази су мијењани, бивали у домену имагинарног, од свједочења чак и одустајали. Но све је то, тогом заогрнут, ратни војни судија Шабан Максумић, уз прећут колега му, Станише Глухајића и Весне Јесенковић, толерисао.

Максумић чак и свједоке проглашавао неурачунњивим, безобзирно налагао њихова психијатријска скенирања попут Ибрана Мустафића.

Другима пак није дозвољавао да о пријетњама и уцјенама проговоре. Њихове молбе за помоћ дрско прекидао као у случају О1 који је свједочио под мјерама заштите. И на крају је Макумић саопштио, за жртве и њихове породице-понижавајућу, за бх правосуђе скарадну пресуду.

Нису свједоци били довољно увјерљиви, њихова објашњења нису била логична, слободно је процјењивао Максумић, полирајући биографију и злочинца Орића и сарајевско-сребреничких јахача ратне апокалипсе.

Максумићеву нелогичну логику и Орићеву неправедну правду, надјачали су вапаји српских жртава Подриња. Док су их у сред Сарајева срамно "штитили" специјалци са дугим цијевима, који и властите редове од Орићевих симпатизера још очистили нису, ране су поново почеле да крваре.

И тек након ових вапаја, громогласно је реаговала располућена српска елита. Прогледали су кроз ископане очи убијеног судије Слободана Илића, кроз завезане руке ексхумираног Милутина Милошевића, који је према Максумићевом суду убијен пуцајући на непријатеља. И исте такве руке Митра Савића, који је "убијен у рову-на митраљезу".

И опет је подијељено реаговала располућена елита. Појединци међу њима покушавали су и још покушавају да и на муци жртава Подриња приграбе који срамни политички поен. Умјесто јединствене излазне стратегије, републичка опозиција присјетила се давних времена и наметнутим законом, а не уставом, утемељеног бх правосуђа.

Но кратки осврт на записнике са сједница бх парламента-увјериће све навјерне томе да су за законе које је исписаомвремешни британски обавјештајац и по тиранији познат високи представник-Педи Ешдаун, гласали или били принуђени да гласају представници свих тада парламентарних бх. партија.

Потом су се иронично "присјећали" најављеног, а неодржаног референдума о Суду и Тужилаштву, пропалог структуралног дијалога и ка зна чега све не....И када су у правосудној катаклизми испуцани сви политички "ћорци" и међусобне оптужбе, појавиле су се иницијативе.

Истине ради, предсједник Српске и СНСД-а Милорад Додик, који сат након срамне пресуде, позвао је на свесрпско јединство, да јединствено истрају на враћању надлежности суђења предмета за ратне злочине само на ентитетско правосуђе.

Позвао је српске судије и тужиоце, да напусте бх. правосуђе. У међувремену је Додик, првобитни позив и конкретизовао.

Писаће писма каже предсједник Српске и српским судијама и тужиоцима.

Приједлога има и републичка опозиција. Након што су појединци међу њима, попут Драгана Чавића, гласно и јасно поручили Додику како им позиве за састанак не треба слати, јер неће доћи, на, за јавност невиђеном састанку, усагласили су своје приједлоге.

Сматра и позиција и опозиција како једна од изнуђених реакција треба да буде и избор судија и тужилаца. Умјесто Високог судског и тужилачког вијећа кажу, тај посао треба да припадне парламентарцима.

Отворени су, кажу републички опозиционари за све разговоре на тему правосуђа. Но, од питања о одзиву на заједнички суботњи састанак бјеже. А можда би сви заједно умјесто у страначке или коалиционе одаје, могли пут Братунца и Сребренице. Можда би на тим стратиштима, политичко нејединство еволуирало у национално јединство.

Насер Орић ће пред апелационо вијеће суда БиХ, на оцјену неким другим судијама и њиховим логика.

Шабан Максумић ће поново у судницу. Можда га дочека неки нови спис са истим извршиоцем, јер против сребреничког газије, још најмање осам истрага и предмета је отворено. А гдје ће и како ће подијељени српски политичари? Хоће ли их бар ганути бол и сузе подрињских мајки, супруга, сестара и кћери?