latinica  ћирилица
13/10/2017 |  09:03 ⇒ 09:07 | Аутор: РТРС

Уралска сова виђена у Бањалуци

У Бањалуци, у близини Улице Јована Дучића, јуче је виђена ријетка врста сове - уралска или дугорепа, саопштено је из бањалучког Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета.
Уралска сова (Фото: http://robertbrezigar.si) -
Уралска сова (Фото: http://robertbrezigar.si)

"Грађани су нам јуче ујутро јавили да се на више локација у центру Бањалуке виђа крупна сова, коју прогањају вране и друге градске птице. Установили смо да је ријеч о ријеткој и малобројној врсти – дугорепа сова /Стриx ураленсис/, другој по величини сови, која се код нас може наћи", наводе из Друштва.

Када су се увјерили да сова није повријеђена, чланови Друштва су је, избјегавајући хватање, навели да напусти центар, како се не би повриједила. Из Друштва оцјењују да је ријеч о младој птици, које старије сове прогањају са својих територија, а приближавају се градовима у потрази за храном.

Из Друштва подсјећају да је ова врста сове законом заштићена и апелују да уколико грађани дођу у ситуацију да виде повријеђену јединку обавијесте Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бањалуке, али да је никако не хватају и не узнемиравају, јер би се могла осјетити угроженом и повриједити неког.

"Уралска сова гнијезди се у брдским и планинским шумама и као крупна врста нарасте до 50-60 центиметара дужине са распоном крила до 130 центиметара", појашњавају из Друштва.

Старије птице су јако агресивне у току одгајања младих. Хране се претежно глодарима и то пуховима, волухарицама, мишевима, пацовима..., па су због исхране јако корисне животиње".

Извор: СРНА