latinica  ћирилица
13/10/2017 |  11:17 ⇒ 14/10/2017 | 09:38 | Аутор: РТРС

За Мектићево Министарство безбједности, у БиХ најопаснији су четници (ФОТО)

Према подацима из Информације о стању безбједности у БиХ у 2016. години, осим вјерског примјетан је и национални екстремизам који спроводе четники покрети.
Драган Мектић (фото:dnevnik.ba) -
Драган Мектић (фото:dnevnik.ba)

Према Информацији о стању безбједности у БиХ, како преносе медији у Федерацији, носиоци етничко-националног екстремизма, са повремним насилним манифестацијама, су "равногорски покрети, сљедбеници идеологије четничког покрета из Другог свјетског рата".

Позивајући се на податке из Информације. федерални медији наводе да је ријеч о "идеолошки истовјетним организацијама које су за циљ поставиле уједињење свих равногорских покрета, између осталог, и ради опструкција евроатлантских интеграција БиХ. Констатује се и да равногорски покрети имају негативан утицај на безбједносно окружење у БиХ јер су "поједини њихови лидери приликом јавних говора позивали на националну и вјерску нетрпељивост, негирање БиХ, те износили наглашено радикалне ставове".

Посебан безбједносни изазов за БиХ, наводи се даље, је и повратак држављана те земље који су се на ратиштима у Украјини и дијелу Сирије, под контролом снага Башара ал Асада, борили као добровољци и плаћеници. С друге стране, у Информацији стоји да је број одлазака држављана БиХ на ратишта у Сирији и Ираку смањен крајем 2015. године, да би у 2016. години, како се тврди, био евидентиран само један одлазак држављанке БиХ која је у Сирију отишла ради склапања брака са добровољцем поријеклом из Србије.

Истиче се и да безбедносне службе БиХ не располажу информацијама да повратници са сиријско-ирачког ратишта планирају извршење терористичких напада али су и даље потенцијална пријетња.

"С обзиром на то да је већина добровољаца на подручју Сирије и Ирака била изложена додатној радикализацији те да су стекли војне вештине у директном учешћу у борбеним активностима у Сирији и Ираку, након чега су се вратили у БиХ, не може се са сигурношћу искључити њихово евентуално незаконито деловање. Наиме, мањи број повратника са сиријског ратишта су врло агресивни следбеници и промотери идеологије ИД, што може представљати озбиљнију сигурносну претњу у наредном периоду", пише у Информацији.

Истиче се да је дјеловање радикалних селафијских групација настављено и након објављивања Упутства Исламске заједнице у БиХ да затвори нелегалне џемате, односно параџемате.

Извор: Блиц