latinica  ћирилица
13/10/2017 |  12:55 | Аутор: РТРС

Пуџдемон под притиском да прогласи пуну независност

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон нашао се данас под притиском својих кључних савезника да прогласи пуну независност и игнорише пријетњу Владе Шпаније да ће увести директну управу у овом региону.

Пуџдемон је симболично прогласио независност у уторак, 10. октобра, али је неколико тренутака касније суспендовао декларацију и позвао на преговоре са Мадридом.

Шпански премијер Маријано Рахој дао је Пуџдемону рок до понедјељака да разјасни свој став, а потом до четвртка, 19. октобра, да се предомисли уколико инсистира на независности.

Љевичарска каталонска политичка група ЦУП позвала је Пуџдемона да недвосмислено прогласи независност као одговор на ове рокове.

ЦУП има десет мандата у каталонском парламенту од 135 посланика, али се Пуџдемонова мањинска влада ослања на подршку ове странке за усвајање закона.

Извори блиски управи Каталоније рекли су да Пуџдемон и његов тим раде на састављању одговора Рахоју, али нису прецизирали када би он могао бити упућен.

За укидање суспензије декларације о независности синоћ се изјаснио и утицајни грађански покрет Национална скупштина Каталоније.

Извор: СРНА