latinica  ћирилица
13/10/2017 |  15:42 | Аутор: РТРС

Подршка Републичком центру за истраживање рата

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила дала је пуну подршку Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који ће Високом судском и тужилачком савјету БиХ упутити информацију о судијама и тужиоцима у правосудним органима на нивоу БиХ који су у рату затварали Србе у логорима.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

Предсједник Републичке организације Недељко Митровић рекао је Срни да је став ове организације да у правосудним институцијама БиХ не могу да раде судије и тужиоци који су у рату затварали Србе.

Митровић је навео да од ВСТС у најмању руку очекује да утврди одговорност и казни судије и тужиоце који су током рата затварали Србе и вршили дискриминацију српских жртава рата у судским поступцима.

"Стратегија о процесуирању ратних злочина на нивоу БиХ није реализована ни 10 одсто, а када је ријеч о злочинима почињеним над Србима, до сада није ријешен ниједан предмет", истакао је Митровић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да ВСТС БиХ има механизам и могућност да казни и разријеши 15 судија и тужиоца у правосудним органима на нивоу БиХ који су у рату затварали Србе по логорима.

"Очекујемо да ВСТС-а предузме одговарајуће мјере у складу са законом. ВСТС мора да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе", нагласио је Којић.

Извор: СРНА