latinica  ћирилица
13/10/2017 |  16:02 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Бајер олакшава пут за преузимање Монсанта

Њемачки хемијски и фармацеутски гигант Бајер најавио је више милијарди евра вриједан споразум о продаји свог агрохемијског пословања ривалској компанији BASF.
Бајер - Фото: илустрација
БајерФото: илустрација

Тиме себи олакшава пут за планирано преузимање америчког произвођача сјемена и пестицида - Монсанта.

Споразум с BASF-ом, вриједан 5,9 милијарди евра, обухвата Бајеров посао у сектору глуфосинат-амонијум хербицида, што значи "у суштини све" његове јединице за житна сјемена и повезане активности у области истраживања и развоја, наводи се у саопштењу компаније.

"Активно смо приступили рјешавању потенцијалних регулаторних проблема, с циљем да олакшамо успјешно окончање трансакције с Монсантом", рекао је генерални директор Бајера, Вернер Бауман.

Најављена продаја Бајеровог агрохемијског бизниса утиче на више од 1.800 запослених, а BASF пристаје да гарантује њихова радна мјеста у периоду од три године након потписивања уговора.

Европска комисија је раније овог мјесеца саопштила да ће сачекати са истражним радњама о утицају Бајеровог мега-споразума за преузимање Монсанта, вриједног од 66 милијарди евра, на тржишну конкуренцију.

То одлагање омогућава компанијама да доставе нове информације које би могле да олакшају давање "зеленог свјетла" за реализацију највећег споразума о преузимању у историји Њемачке, објаснила је Комисија, додавши да ће рок за доношење одлуке, који је првобитно био утврђен за 22. јануар сљедеће године, бити помјерен.

Извор: Танјуг