latinica  ћирилица
13/10/2017 |  16:16 | Аутор: РТРС

У наредна два дана разговор Вучића и Човића о граници

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће се сутра или у недјељу, 15. октобра, састати са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем са којим ће разговарати о питању граница двије земље.
Вучић и Човић - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и ЧовићФото: ТАНЈУГ

Вучић је рекао да постоје "нека питања у вези са границом Србије и БиХ која се морају разријешити" и додао да се "том проблему приступило одважно и на одговоран начин".

Обраћајући се на 7. Београдском безбједносном форуму, Вучић је рекао да је разговарао са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем о трасама за пут Београд-Сарајево.

Вучић каже да је предложио друге трасе ауто-пута, али да је Србија морала прихватити оно што је предложила БиХ, јавили су београдски медији.

"Важно је да се Србија повеже са БиХ, па и на овај начин на који они желе", рекао је Вучић и додао да је у разговору са Изетбеговићем било ријечи и о питању граница Србије и БиХ.

Он је поновио да ће Србија увијек подржати територијални интегритет БиХ и Републике Српске.

"Нико не може да пребаци Србији ниједну реч по том питању. Очекујемо то и од наших суседа", рекао је Вучић.

Он је истакао да регион треба да ради на два паралелна процеса, од којих је један политички. "Треба да решимо проблеме из прошлости или, ако не можемо да их решимо све, бар да пробамо да очувамо мир и решавамо једно по једно", рекао је Вучић.

Предсједник Србије додаје да је други паралелни процес подстицање економских веза, трговинске размјене, привлачење више инвеститора и стварање бољег тржишта.

Наводећи да многе нестабилности почињу управо на Балкану и да времена нису лака, Вучић је апеловао да Балкан не забораве, јер "много тога почиње у региону и није све завршено".

У изјави новинарима након обраћања на Београдском безбједносном форуму, Вучић је рекао да је политика Србије политика неутралности, европског пута, али и блиског пријатељства са Русијом, Кином, САД, Турском и свима другима.

Коментаришући изјаву украјинског амбасадора у Србији Олександра Александровича да је Украјина обавијестила надлежне службе у Србији да 300 држављана Србије ратује на страни Русије, али да није добила никакав одговор, Вучић је рекао да га изненађује начин на који је дипломата Украјине покренуо то питање.

Вучић је подсјетио да је Србија донијела правоснажне пресуде против лица која учествују на страним ратиштима без дозволе државе, те да ниједан грађанин Србије нема дозволу државе да учествује у сукобима у Донбасу, на Криму или неком другом дијелу који се тиче сукоба Русије и Украјине.

Извор: СРНА