latinica  ћирилица
13/10/2017 |  22:55 ⇒ 23:09 | Аутор: РТРС

Додик: Кормакова поставила судије које су ослободиле Орића

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Босном и Херцеговином управља амбасадорка САД Морин Кормак и да је она поставила судије које су ослободиле Насера Орића.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Директно је имплементирана америчка амбасада у одлуку ослобађања Насера Орића. Ту нема дилеме. Ја сам то рекао прије пет дана, нико то није демантовао - рекао је Додик у интервјуу за телевизију Прва.

Он је рекао и да Кормак има све податке о злочинима Насера Орића.

- Ја сам прије десет година у америчкој амбасади гледао те податке, доказе. Нисам им ни тражио него су они мени рекли и показали. Кормакова одлучује ко ће бити судија, ко ће бити предсједник суда, како ће они радити. Кључно питање, зашто се суди 20 година послије? Људи нестају, много је људи нестало. Неки су убијени, некима је пријећено - рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да сукоба са америчком амбасадом нема и да нема оптерећења за Републику Српску, јер му "из америчке амбасаде не долазе да нешто траже или намећу".

Додик је изјавио и да би га амерички предсједник Доналд Трамп скинуо са листе особа под финансијским санкцијама САД, али да не може то да учини, јер наилази на отпор у Стејт департменту.

Извор: Танјуг