latinica  ћирилица
14/10/2017 |  10:21 | Аутор: РТРС

Синдикат ЖРС подржао план пензионисања радника

Предсједник Синдиката жељезничара Републике Српске Милијан Марковић изјавио је да ова организација подржава најављено пензионисање радника Жељезница Републике Српске, али да то не смије бити на штету оних који одлазе у пензију.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Марковић је нагласио да пензионисање са 40 година стажа, како предвиђа Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Жељезницама Републике Српске, не смије значити било какво умањивање пензија или евентуално одузимање неких других права.

- Став Синдиката жељезничара је да је сасвим оправдано да људи који имају 40 година стажа добију могућност да остваре пуну старосну пензију и да препусте мјеста млађим кадровима - нагласио је Марковић.

Марковић је напоменуо да је Синдикат жељезничара свјестан чињенице да су и жељезнице из окружења прошле или пролазе процес реструктуирања.

- Сама реформска агенда прописује реструктуисање жељезница, како у Српској, тако и у ФБиХ. Неминовно је да тај процес носи са собом и проглашавање вишка радника и ми смо ту да заштитимо интерес сваког радника појединачно, као и интерес свих запослених - рекао је Марковић.

Приједлог измјена и допуна Закона о ЖРС, који је Влада утврдила на посљедњем засједању, подразумијева да се ступањем на снагу закона ријеши питање око 260 радника који имају потребне године стажа, али не и потребне године живота за пензију.

Ријеч је углавном о радницима извршне службе, којима се признаје бенефицирани радни стаж, те уколико остану незбринути након реструктуисања, мала је или никаква могућност да нађу ново запослење.

Измјене закона предложене су у склопу процеса реструктуисања, који се спроводи у сарадњи са Свјетском банком, са којом Министарство саобраћаја и веза и Жељезнице воде преговоре за добијање кредита, којим би се поступак успјешно реализовао.

Извор: СРНА