latinica  ћирилица
14/10/2017 |  16:59 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Астероид би ипак могао да удари у Земљу? (ВИДЕО)

Астероид величине куће, који је у петак прошао поред Земље на раздаљини од око 42.000 километара, није алармирао научнике НАСА, јер није сматран као потенцијално опасан за нашу планету. Ипак, како се претпоставља да ће се вратити, постоји могућност да његова посљедња станица ипак буде Земља.
Aстероид - Фото: илустрација
AстероидФото: илустрација

Астероид 2012 ТЦ4, како је означен, прошао је поред Земље дупло ближе него прије пет година када је први пут примјећен.

Најновији прикази путање астероида, који би поред Земље требало да прође 2050. године, показују да не постоји могућност да његов пролазак, иако знатно ближи Земљи, на било који начин утиче на нашу планету.

Међутим, исто то се не може рећи за наредну "посјету" која се предвиђа за 2079. годину.

"Данас знамо да астероид 2050. неће погодити Земљу, али би тај ближи пролазак могао да утиче на онај 2079. године, када би могао да погоди Земљу“, истиче Рудиген Јен из Европске свемирске агенције.

Шансе да до судара дође за 62 године су ипак мале. Све и да дође до судара посљедице би биле мање него када је метеор изнад Чељабинска експлодирао 2013. године, пише Си-Би-Ес.

Метеор је тада у Земљину атмосферу ушао брзином од 66.900 километара на час и експлозијом ослободио 30 пута више енергије од атомских бомби употребљених у Другом свјетском рату.

НАСА-ини научници вјерују да су сада у стању да индентификују 90 одсто комета и астреоида, величине преко једног километра и који би били у стању да приђу довољно близу да би могли да угрозе Земљу.

Извор: Агенције