latinica  ћирилица
15/10/2017 |  09:06 ⇒ 09:06 | Аутор: РТРС

Пет најчешћих грешака које правимо

Свако понекад прекрши правила хигијене везана за храну, али то не значи да ћемо се нужно одмах разбољети због тога. Ипак, постоје навике које су опасније од других, а стручњаци су се осврнули на честе митове и истине везане за начин на који једемо и пијемо и колико је штетно оно што радимо.

Пол Досон, професор Универзитета Клемонс већ годинама анализира ризике и начине на које се бактерије шире навикама у исхрани.

Двоструко умакање

Догађа се када храну умочимо у сос или неку сличну намирницу, загриземо један залогај, а затим преостали дио опет умочимо. Они који се противе двоструком умакању тврде да је то сигуран начин за ширење бактерија - а то су показала и истраживања. Примјера ради, салса у коју се двоструко умакало имала је пет пута више бактерија од контролне салсе, објашњава Досон, додајући да нам то говори и сам здрав разум.

Правило "5 секунди"

Већина је чула за правило према којем храна смије да се једе ако на поду није била дуже од пет секунди, јер је прошло премало времена да би се контаминирала. Досон и његов тим засули су под различитим врстама бактерија попут салмонеле и на њега стављали хљеб и саламу. Затим су тестирали узорке који су на поду провели 5, 30 и 60 секунди.

"Што је дуже храна била на поду, више је бактерија садржала, али већ и након 5 секунди није била исправна за јело. Зато смо закључили да је ово правило бесмислица", објаснио је Досон и додао да контаминација ипак највише зависи од типа намирнице који се налази на поду и чистоће пода.

Дување свећица на торти

Ова рођенданска традиција сигуран је начин да торту контаминирамо бактеријама, открива Досон. Наиме, његов експеримент показао је да током дувања избацујемо пљувачку из уста, која доспијева на торту. Ова посластица због тога у просјеку садржи 15 пута већу количину бактерија од осталих намирница. То генерално није проблематично ако је слављеник здрав, али ако није, велике су шансе да се гости заразе, пише Си-Ен-Ен.

Дијељење кокица

Публика у биоскопима, на концертима или утакмицама често заједно једе кокице из великог паковања, а нико не размишља о преношењу бактерија на тај начин. Досон и његов тим открили су да је начин преношења бактерија и заразе на овај начин врло мали: износи између 0.2 и 0.0009 одсто.

Пића с ледом

Иако свака земља има прописе који ограничавају количину патогених бактерија у води из славине, у више од 72.2 одсто узорака леда у кафићима и ресторанима пронађене су патогене бактерије. Вода сама по себи није прљава, али бактерије у њу најчешће доспијевају преко ледомата, гдје се таложе, објашњава Досон. Ипак, ни то није толика здравствена пријетња јер су концентрације тих микроорганизама ограничене, а до контаминације најчешће долази усљед неправилног руковања ледом. Тако су бројне студије потврдиле да се у узорцима леда редовно налазе трагови микроба, попут бактерије ешерихије коли, хеликобактера пилори и листерије.

Извор: Агенције