latinica  ћирилица
16/10/2017 |  14:12 | Аутор: РТРС

Купус штити од вируса

Нутриционисти препоручују да једемо што више свјежег купуса у ово доба године јер обилује витамином Ц који доказано штити од вируса.
Купус у служби здравља (Фото:Dreamstime) -
Купус у служби здравља (Фото:Dreamstime)

Осим тога, купус смањује ризик од срчаног и можданог удара, помаже код реуматизма и проблема са стомаком и кожом.

Болови у кољенима, леђима или раменима могу да се ублаже привијањем свјежег листа купуса. Да би се супстанце из листа брже апсорбовале под кожу савјет је да лист купуса претходно испресујете флашом или оклагијом. Болно мјесто држите под купусом током цијеле ноћи, или за ефикаснији тертман мијењајте облогу три пута дневно. Благотворно дејство на упаљене, отечене и болне зглобове имају гликозиди који се налазе у купусу.

Сок свјежег купуса је ефикасан у лијечењу иритиране слузокоже желуца. То потврђује и истраживање у ком су пацијенти пили литар овог свјежег сока на дан што је довело до смањења болова у стомаку или до њиховог потпуног престанка. За то су заслужни висок ниво глутамина и аминокиселине који су "гориво" за ћелије у зиду желуца, као и танког цријева.

Једно истраживање показало је да фитонутријенти из купуса - индол-3-карбинол (И3Ц), сулфорафан и индол смањују ризик од појаве рака дојке. Купус, такође, смањује ризик и од рака дебелог цријева. Висок садржај хранљивих влакана и фитонутријената заслужан је за то, а истраживања показују да народи који једу велике количине купуса мање оболијевају од ове врсте малигнитета.

Уз обиље хранљивих влакана, купус садржи и магнезијум, калцијум, магнан, фолате, витамине А, Б1, Б2 и Б6, калијум, омега-3 масне киселине.

Извор: Вечерње новости