latinica  ћирилица
16/10/2017 |  16:21 | Аутор: РТРС

Званично доказано: Најбољи начин да престанете да пушите

Резултати студије која је спроведена на Оксфорду показују да је нагло остављање цигарета заиста најбољи начин да заиста и престанете да пушите.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

Током истраживања, научници су дошли до сазнања да пушачи који пресијеку са пушењем имају чак 25 одсто веће шансе да послије четири недјеље и даље не пуше, али и 42 одсто више шанси да не пуше ни кроз наредних шест мјесеци. То, нажалост, не важи за оне који су постепено престајали да пуше прије него што су коначно и пресјекли.

Наиме, објашњење се крије у томе што су особе које су смањивале број попушених цигарета теже одлучиле да дефинитивно пресијеку, а та пракса уједно и појачава потребу за цигаретама. Ипак, ако пак преломите да пушите онда се одмах мирите са тим да цигарете неће бити дио вашег живота у наредном периоду. Такође, ментално ће вам бити лакше и ваше тијело неће тражити никотин.

Годину дана након што престанете да пушите, ризик од кардиоваскуларних болести се смањује за 50 одсто, а десет година након што престанете да пушите и ризик од упале плућа.

Извор: Б92