latinica  ћирилица
17/10/2017 |  09:01 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

Хрвати најавили да неће доћи на сједницу Скупштине ХНК-а

Клуб Хрвата најавио је да неће доћи на данашњу ванредну сједницу Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона на којој је планирана расправа о амандману на кантонални Устав којим би била обезбијеђена конститутивност Срба у том кантону.
Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ у Мостару (Архив) - Фото: СРНА
Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ у Мостару (Архив)Фото: СРНА

На прошлој сједници овај амандман, чији је предлагач замјеник предсједника кантоналне Скупштине из реда српског народа Весна Сараџић није уврштен ни на дневни ред због противљења хрватских посланика из ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990.

Након тога, СДП је иницирао ванредну сједницу која је заказана на захтјев 12 посланика.

Из Клуба Хрвата су саопштили да је ријеч "о лицемјерној иницијативи СДП-а који је кроз више изборних циклуса показао шта мисли о конститутивности народа у БиХ".

"Политичка манипулација СДП-а за измјену Устава Херцеговачко-неретванског кантона није имала за циљ промјене Устава већ борбу за гласаче и поларизацију односа у кантоналној Скупштини и шире", навели су из Клуба Хрвата.

Они истичу да су за конститутивности Срба и да ће инсистирати на политичком договору и консензусу о овом питању, те напомињу да је амандмане потребно донијети у редовној процедури и кроз свеобухватну измјену кантоналног Устава.

Срби нису конститутивни у уставима четири кантона у Федерацији БиХ.

Извор: СРНА