latinica  ћирилица
17/10/2017 |  10:06 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Пери Зупцу уручена награда "Алекса Шантић" (ВИДЕО)

Уручењем књижевне награде "Алекса Шантић" пјеснику Пери Зупцу у Мостару су завршене "Шантићеве вечери поезије".
Мостар: Перо Збац - Фото: СРНА
Мостар: Перо ЗбацФото: СРНА

Награда, која се састоји до новчаног износа од 5.000 КМ, плакете, те штапа и шешира, уручена је Зупцу током програма који је одржан синоћ у Народном позоришту Мостар.

Ријеч је о перформансу током којег је Алекса Шантић предао Зупцу свој шешир и штап, а Зубац је, уз пратњу ансамбла "Мостарске кише" говорио своју познату истоимену поему, причао о Шантићу, Мостару и Херцеговини.

Зубац је са новинарима подијелио тренутке из ране младости, али и своја гледања на данашњи Мостар, који је далеко од онога у његовим сјећањима.

Он каже да је био у Мостару 2005. године и да из Новог Сада прати сва збивања у граду на Неретви.

- Не свиђа ми се што Мостар још није оно што је био. Мислим, никад више неће бити тих људи, никад неће бити те атмосфере... Међутим, важно је да се у Мостару и даље игра, пјева и пише и да буде догађаја на које долазе људи са обје обале - рекао је Зубац.

Он се присјетио свога дјетињства, дружења са легендарним Мишом Марићем, који је, између осталог, основао ансамбл "Мостарске кише", али и своје платонске љубави из истоимене поеме којом се прославио.

Организатори су задовољни овогодишњом манифестацијом, која је за седам дана окупила велики број грађана, али и вратила српску културу на достојно мјесто у Мостару.

- Мостар је уједињен у духу Шантића, без обзира на вјеру и нацију. То нам је и био циљ да наставимо Шантићевим стопама и да покажемо љубав коју је он давао. Тако и ми желимо да свједочимо културу, достојанство и све оно што је био Шантић - истакао је предсједник мостарске "Просвјете" свештеник Радивоје Круљ.

"Шантићеве вечери поезије", које су одржане 98. пут, организовали су Српско културно и просвјетно друштво "Просвјета" Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно умјетничко друштво "Гусле".

Манифестација је одржана од 10. до 16. октобра на више локалитета у Мостару, те у Невесињу.

Извор: СРНА