latinica  ћирилица
17/10/2017 |  12:07 | Аутор: РТРС

Хуманитарна катастрофа: Преко пола милиона Рохинџама пребјегло у Бангладеш (ВИДЕО)

Свакога дана свјетске агенције извјештавају о Рохинџа муслиманима који бјеже од насиља у Мјанмару. Тај број из дана у дан све је већи.

О каквој хуманитарној катастрофи је реч и које су њене размјере најбоље показује снимак који је направио дрон, који је по налогу Уједињених нација снимао егзодус Рохинџа муслимана у само једном дану.

На снимку се види ријека људи који покушавају да побјегну у сусједни Бангладеш. Док дрон лети изнад њихових глава, непрегледна колона покушава да стигне до парчета слободе.

А када и стигну у сусједни Бангладеш бивају смјештени у импровизоване кампове, давно већ претрпане, јер је и прије најновијег насиља ту већ било смјештено око 300.000 Рохинџа, пренио је недавно АФП.

Тачан број избјеглих и смјештених у погранични појас се не зна, али се угрубо процјењује да је од 25. августа пребјегло око 530.000.

Само током викенда 20.000 припадника муслиманске мањине напустило Мјанмар. Очевици су навели да је током викенда велики број људи прешао границу и да се данас стварају нови редови избјеглица који чекају прелазак у Бангладеш, јавила је агенција АП.

Насиље у Мјанмару избило је 25. августа када је група побуњеника, припадника Рохинџа народа, напала полицијске положаје у Мјанмару, а безбједносне снаге су им узвратиле. Многа села су спаљена и стотине људи је погинуло, већином Рохинџа муслимана.

Насиље над њима, како извјештавају агенције, и даље траје због чега на хиљаде њих бјежи из својих домова.

Припадници Рохинџа се у Мјанмару сматрају странцима и њихово држављанство не признаје та земља у којој живи 95 одсто будистичке популације.

Они су индоаријски народ сродан Бенгалцима, који настањује сјеверне дијелове државе Ракајн у Мјанмару.

Извор: Б92