latinica  ћирилица
17/10/2017 |  13:43 | Аутор: РТРС

Вејновић: Сиромаштво угрожава БиХ

Велико сиромаштво, висока стопа незапослености и неписменог становништва, настали као посљедице ратних дешавања и неодговорног понашања политичке елите, угрожавају безбједност БиХ, изјавио је предсједник Удружења наставника и сарадника Универзитета у Бањалуци Душко Вејновић.
Сиромаштво - Фото: РТРС
СиромаштвоФото: РТРС

Вејновић је рекао новинарима у Бањалуци прије скупа "Устани и дигни свој глас против сиромаштва и неједнакости", који је огранизован поводом обиљежавања 17. октобра - Међународног дана борбе против сиромаштва, да сиромаштво и социјална неправда могу да угрозе безбједност сваке земље, исто као и војна пријетња.

"Позивам политичку елиту да се озбиљно позабави угроженим, гладним, болесним, остарјелим и изнемоглим становништвом које себи не може да обезбиједи средства за живот јер је то озбиљан проблем БиХ", навео је Вејновић.

Он је истакао да просјечан грађанин БиХ преживљава са "од двије до пет КМ дневно".

Вејновић сматра да је за рјешавања проблема сиромаштва потребно покренути озбиљну борбу против криминала и корупције, те израдити стратегију за спречавање сиромаштва.

Он је нагласио да многи због неимаштине изврше и самоубиство.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић оцијенио је да је стопа сиромаштва у Републици Српској више него алармантна.

Он је поручио да ће Синдикат својим радом настојати да унаприједи положај радника у Српској.

Замјеник предсједника Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Милош Ковачевић рекао је да је циљ данашњег скупа да се пошаље порука у друштву да постоје проблеми које сви заједно треба да рјешавају, те да се опомену јавност и одговорне институције да се стање мора поправити.

Скуп су организовали Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске, Студентски парламент Универзитета у Бањалуци и Удружење наставника и сарадника Универзитета у Бањалуци.

Извор: Срна