latinica  ћирилица
17/10/2017 |  14:00 | Аутор: РТРС

Сервер: Србија би требало да призна Косово и прије уласка у ЕУ

Амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер каже да би захтјев Албанији да изда пасоше грађанима Косова умањио "суверенитет Косова", пише приштински Зери.
Данијел Сервер - Фото: AP
Данијел СерверФото: AP

Сервер је у интервјуу за тај лист истакао и да Албанија вјероватно неће одобрити тај захтјев, јер када би то учинила угрозила би сопствену перспективу за европске интеграције, наводи се у прес клипингу Унмика.

Предсједник Косова Хашим Тачи затражио је недавно од председника Албаније Иљира Мете, који борави у посјети Приштини, да грађанима Косова омогући добијање албанског држављанства како би, како је рекао, избјегли изолацију ЕУ, али му је албански званичник одговорио да то није рјешење.

Сервер се осврнуо и на питање једнострано проглашене независности Косова, наводећи да не сматра да би Србија требало да призна Косово непосредно прије уласка у Унију.

"Мислим да би требало да се догоди много раније. То не би требало да буде узајамно признање, али би умјесто тога могло да наступи у облику чланства у УН и размјене дипломатских представника на нивоу амбасадора", рекао је Сервер.

Извор: Танјуг