latinica  ћирилица
17/10/2017 |  14:09 ⇒ 15:08 | Аутор: РТРС

Човић: БиХ ће наредне године напустити најмање 100 хиљада људи

Одлазак младих и стручних људи из БиХ, проблем је присутан у сваком дијелу БиХ, а у Крајини можда израженији, јер је граница ЕУ пред вратима, изјавио је предсједавајући Председништва БиХ Драган Човић, данас у Бихаћу.
Из Хрватске у иностранство "побјегло" око 200.000 људи (https://www.nezavisne.com) -
Из Хрватске у иностранство "побјегло" око 200.000 људи (https://www.nezavisne.com)

"То није обиљежје само БиХ. Премоћна је западна понуда која се нуди, прије свега у Аустрији и Њемачкој. Њима наши људи требају, они су дио снажне индустријске и образовне културе, а ми смо дио европске традиције", истакао је Човић.

Он је нагласио да ће се одлазак младих наставити уколико БиХ нешто не уради.

"Што је најгоре, подстицаће га управо те земље, јер њима напросто треба таква кадровска структура. Ако сте пратили план њемачке канцеларке за наредну годину, и то уз условљавање нових партнера у власти, то је нових 200.000 људи извана. Рачунамо да ће ту бити бар 100.000 из БиХ. Уколико не направимо стратегију, онда ћемо бити у великим проблемима. То што млади људи одлазе више није политичко питање, није питање једног народа, једне политике. Једноставно, одлазе сви. Чак и инвеститори који долазе из тих крајева код нас не дају такве услове радницима какви су у Швајцарској или Аустрији" оцијенио је Човић.

Према његовим ријечима, трећина грађана који напусте БиХ немају намјеру да се врате а одлазак из БиХ жели најмање 42,3 одсто грађана, од чега је велики број млађих од 29 година.

Извор: Блиц