latinica  ћирилица
17/10/2017 |  14:49 | Аутор: РТРС

Јовић: За незапослене породиље 405 КМ ради изједначавања са запосленима

Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић рекао је Срни да ће од наредне године бити уведена накнада од 405 КМ за породиљско одсуство за незапослене младе мајке, како би биле изједначене са женама које имају запослење.
Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске - Фото: Screenshot
Јавни фонд за дјечију заштиту Републике СрпскеФото: Screenshot

Он је појаснио да ће износ накнаде за незапослене породиље моћи користити 12, односно 18 мјесеци, а што ће бити уврштено у Закон о дјечијој заштити.

Јовић, који је био један од излагача на конференцији о социјалној заштити дјеце која се одржава у Сарајеву, навео је да су запослене породиље добијале готово 29 милиона КМ на годишњем нивоу, а незапослене 2,5 милиона КМ.

- Са новим законом, незапослене породиље ће имати могућност да користе мјесечна примања која ће износити више од 30 милиона КМ на годишњем нивоу - истакао је Јовић.

Он је нагласио да је ријеч о "добром кораку да се покаже да се Република Српска озбиљно бави овом тематиком и да систем дјечије заштите траје низ година, за разлику од окружења".

Према његовим ријечима, у пракси се показало да Закон о дјечијој заштити из 2008. године треба усклађивати са другим законским и подзаконским актима, тако да ће у овај закон бити уврштена нова права, као што је пронаталитетна политика за свако треће и четврто рођено дијете.

Јовић је додао да је на регионалној конференцији представљен систем дјечије заштите Републике Српске који функционише већ 21 годину и који даје резултате.

У Сарајеву се одржава тродневна субрегионална конференција Социјална заштита за дјецу, чији је организатор УНИЦЕФ у сарадњи са Министарством цивилних послова БиХ, федералним Министарством рада и социјалне политике и Министарством здравља и социјалне заштите.

Извор: СРНА