latinica  ћирилица
17/10/2017 |  14:52 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Рајилић: Тужићемо злочинце који су нас злостављали

Предсједник Удружења силованих жена и жена жртава Српске Божица Живковић Рајилић рекла је данас у Београду да су чланице Удружења одлучиле да туже злочинце који су их злостављали.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Она је рекла да Тужилаштво БиХ, које је неуставна категорија наметнута од високог представника, не ради ништа.

- Када Србин претуче ненаоружаног Бошњака, у логору, за такво дјело добије 15 до 30 година. Када Бошњак убије, закоље, копа очи, силује мајку, ћерку, убије дијете, он за такве злочине добије три године. Какве су те казне у том суду? - рекла је Рајилићева на конференцији за новинаре у прес центру Удружења новинара Србије у Београду.

Она је навела да се мир и будућност могу градити само на истини, и истакла да су чланице Удружења, које није једнонационално, својим свједочењима дале до знања да су у протеклом рату страдали сви народи и да је немогуће да Српкиње нису жртве.

- До сада су у свијету као жртве приказане само Бошњакиње - рекла је Рајилићева.

Она је истакла да је Удружење силованих жена и жена жртава Републике Српске почело са радом са 36 чланица, а данас их је готово 600.

Рајилићева је навела да је један од посебних разлога за данашњу конференцију пуштање на слободу ратних злочинаца који су малтретирали Србе у БиХ, те да је кап која је прелила чашу пуштање на слободу ратног команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића, али да то није једини разлог.

Она је подсјетила да је била заробљена од 16. јуна 1992. година до 3. маја 1993. године, укупно 322 дана у логору у Сребренику.

Надежда Јанковић, мучена у Бравицама, која је говорила о злочинима хрватске војске у 13 крајишких општина, навела је да је познато да је само у Мркоњићу ексхумирана гробница где је пострадао 181 српски цивил.

- Ја сам жртва усташког злочина 1995. године у Јајцу, где је хрватска Друга гардијска бригада брутално масакрирала 81 српског цивила, махом жене, дјецу и старије људе. Најмлађе жртве имале су три и четири године. За тај злочин нико није одговарао - рекла је Јанковићева.

Слободанка Младић, мучена у логору у Сарајеву, каже да је била заробљена са сином од 15 година, те да је њен злочинац осуђен првостепеном пресудом на 10 година, а другостепеном на шест година затвора.

- Изашла сам са млађим сином, старији ми је погинуо на ратишту, а млађи више није могао да издржи и извршио је самоубиство - каже Младићева.

Нусрета Мујкић, једина муслиманка у логору за Србе, која је мучена у Броду, одакле је успјела да побјегне јер су као муслиманку хтјели да је убију, каже да је преживјела и свједочила против Хрвата и муслимана о томе шта су Срби доживљавали и какве тортуре подносили, исто као што је и она.

- Била сам на суђењу у Сарајеву, имала сам сучељавање са злочинцем очи у очи. Када сам дошла потцјењивали су ме да нисам подобна за суђење. Рекли су да смо луди ми који свједочимо у корист Срба - навела је Мујкићева.

Извор: СРНА