latinica  ћирилица
17/10/2017 |  15:02 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Топић: Свака марка од акциза намјенски утрошена

Директор "Ауто-путева Републике Српске" Душан Топић рекао је Срни да је ово предузеће сваку конвертибилну марку која им је на име акциза уплаћена на рачун, потрошила искључиво за потребе изградње и одржавања мреже ауто-путева у Српској, те да су свакодневне тврдње опозиције о наводно ненамјенском трошењу новца нетачне и злонамјерне.
Душан Топић - Фото: РТРС
Душан ТопићФото: РТРС


Топић је истакао да је од почетка рада предузећа 1. јуна 2009. године, па до 30. септембра 2017. године, по основу акцизе прикупљено и предузећу дозначено 402 милиона КМ.

Он је нагласио да је ријеч о новцу који је прикупљен на основу путарине, као врсте индиректног пореза, која се плаћа 25 фенинга по литру горива, од чега је 10 фенинга намијењено искључиво за изградњу и одржавање ауто-путева у Републици Српској и Федерацији БиХ.

"На годишњем нивоу `Ауто-путеви Српске` по овом основу добију између 40 и 46 милиона КМ и тај новац се троши искључиво за изградњу и одржавање ауто-путева", рекао је Топић.

Према његовим ријечима, опозиција и поједини аналитичари с друге стране, свјесно или несвјесно, већ мјесецима у јавност пласирају причу о милијардама КМ, које је неко, како наводе, ненамјенски потрошио, умјесто да изгради 600 километара ауто-путева.

Милијарде КМ, тврди Топић, односе се на све приходе, прикупљене по разним основама, а који су намјењени за путну инфраструктуру.

"Међутим, конкретно, за изградњу и одржавање ауто-путева у Републици Српској и Федерацији БиХ, у протеклом периоду, судећи по расположивим подацима, прикупљено је нешто више од милијарде КМ, која је равномјерно распоређена на Републику Српску, ФБиХ и Брчко дистрикт", нагласио је директор "Ауто-путева".

Топић је додао да се према одредбама Закона о систему индиретних пореза и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјелу прихода БиХ, прикупљени износ путарине од 10 фенинга по литри издваја на посебан рачун и распоређује директно јавним предузећима за аутопутеве у Српској, ФБиХ и Брчко дистрикту.

Топић је подсјетио да су "Ауто-путеви" од почетка рада па до 30. септембра ове године, укупно уговорили послова у вриједности 456.259.554 евра или 892.366.123 КМ код Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке.

"Сви ови кредити су утрошени за изградњу и надзор на изградњи ауто-путева. Кредити се уредно враћају, а стање дуга по том основу на дан 30. септембра је 747.684.382 КМ", напоменуо је Топић.

Он је навео да је од наведених 402 милиона КМ акцизе, 164,6 милиона КМ утрошено за отплату кредита, 195 милиона КМ за експропријацију непокретности на траси ауто-путева, радове на ауто-путу, надзор, консултантске услуге, камате на кредите, техничку документације, услуге техничког пријема објеката и слично.

Топић је додао да је 42,4 милиона КМ утрошено за трошкове одржавања ауто-путева, набавку дијела опреме за наплату путарине, трошкове пословања предузећа, судске и адвокатске трошкове по споровима приликом експропријације, затезне камате по овим споровима и слично.

Извор: СРНА