latinica  ћирилица
17/10/2017 |  15:42 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Пријаве за изградњу кућа уништених у поплавама

Из додатних средстава које је ЕУ издвојила за опоравак од поплава у БиХ у Бијељини би требало бити изграђено још 48 кућа, које су потпуно разорене у катастрофи 2014. године, рекао је новинарима координатор пројекта у Градској управи Бијељине Владо Симеуновић.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

Он се нада да ће овим пројектом у граду бити изграђено или адаптирано укупно 150 кућа, а јавни позив за пријаву заинтересованих траје од 9. октобра до 9. новембра.

"ЕУ је одобрила додатних 40 милиона евра, од чега је већина за уређење обала и ријека, које су плавиле у БиХ 2014. године, а неких 12 милиона евра намијењено је за обнову још незавршених кућа, прије свега оних које су потпуно порушене и требало би их поново изградити", истиче Симеуновић.

Према његовим ријечима, у овај програм не могу ући они који су раније користили било коју помоћ ЕУ.

"Још једна важна компонента овог пројекта јесте да ће за све кориснике бити обезбијеђен и мали грант за економско оснаживање домаћинства, као што су донације машина или пластеника", навео је Симеуновић.

Он је најавио да ће одабир корисника, који се пријаве на позив за изградњу или адаптацију кућа уништених у поплавама вршити комисија од најмање четири члана, у којој су представник Градске управе и Центра за социјални рад у Бијељини, те представници организација, које ће реализовати програм ЕУ-УНДП и ИОМ.

"Град Бијељина има учешће до 5.000 КМ по сваком објекту и обавезу да обезбиједи сву техничку документацију", додао је Симеуновић.

Према његовим ријечима, највише објеката уништених у поплавама 2014. године на подручју Бијељине налази се у селима уз ријеку Саву, као што су Бродац и Велино Село.

Симеуновић је рекао да би до краја зиме све требало бити припремљено за почетак изградње и поправке кућа почетком наредне грађевинске сезоне.

Он је подсјетио да је ЕУ одобрила новац за опоравак од поплава у БиХ у првом позиву 2014. и 2015. године и рекао да је кроз тај пројекат у Бијељини обновљено 800 кућа.

Извор: Срна