latinica  ћирилица
17/10/2017 |  16:06 ⇒ 16:44 | Аутор: РТРС

Човић: До краја године испунити услове за кандидатски статус

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је данас у Сарајеву да нема ниједне препреке да до краја године буду испуњени сви предуслови за кандидатски статус БиХ у ЕУ.
Лидија Брадара - Фото: СРНА
Лидија БрадараФото: СРНА

Човић је након састанка са руководством Парламента Федерације БиХ  рекао да је разговарано о томе како мотивисати парламентарну већину да у ходу ријеши проблеме који је оптерећују, јер је остало врло мало времена за искорак када је ријеч о спољној политици БиХ.

"Мислим да ће нам требати једна иницијатива наредних дана на нивоу ове три странке, које чине већину у ФБиХ како би заузели заједничка стајалишта о кључним темама", рекао је Човић новинарима.

Наводећи да је потребно направити план о томе шта је потребно урадити до краја године, Човић је оцијенио да је то врло једноставно - питања о којима има видних проблема треба оставити за идућу годину, а у овој завршити оно што је усаглашено и тиче се реформског пута.

"Онда можемо пријатеље из ЕУ информисати да смо на добром путу, па да се они јасно огласе о том кандидатском статусу. Апсолутно је све у нашим рукама", закључио је Човић.

Предсједавајућа Дома народа Парламента ФБиХ Лидија Брадара захвалила је Човићу на посјети, истичући да је руководство Парламента преузело обавезе у вези са законима из Реформске агенде.

"Оно што је најважније јесте доношење буџета до краја године и рјешавање свих важних питања, која су тренутно актуелна у Парламенту ФБиХ", додала је Брадара.

Према ријечима предсједавајућег Представничког дома Парламента ФБиХ Едина Мушића, руководство је информисало Човића о стању у ФБиХ, раду Парламента и намјерама да овај ентитет, у духу Реформске агенде као мандатног документа, стабилно оконча ову и уђе у наредну годину.

Обилазак федералних институција и кантона Човић ће завршити у четвртак, када ће посјетити Херцеговачко-неретвански и Западнохерцеговачки кантон.

Извор: Срна