latinica  ћирилица
17/10/2017 |  19:39 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Антологија ојкача "Пјевај, ори, прозоре отвори" Ненада Грујичића

Из штампе је данас изашла књига - антологија чувених крајишких ојкача "Пјевај, ори, прозоре отвори" аутора Ненада Грујичића.
Ненад Грујичић (фото:banija.rs) -
Ненад Грујичић (фото:banija.rs)

Књига је изашла у издању Радио-телевизије Србије и културне институције "Бранково коло", чије је сједиште у Сремским Карловцима.

Антологија "Пјевај, ори, прозоре отвори" биће промовисана на Међународном сајму књига у Београду 26. октобра у 17.00 часова на штанду Представништва Републике Српске.

Предвиђено је да на промоцији осим приређивача антологије говоре и књижевници Ранко Рисојевић и Анђелко Анушић, као и уредник РТС-а Драган Инђић.

Како је саопштено из Бранковог кола, на промоцији ће учествовати и познати драмски умјетници Весна Чипчић и Небојша Дугалић, а ојкаче ће кроз пјесму представити даровите младе ојкачке групе.

У антологији је и Грујичићев есеј "Отимачина српске културне баштине", којим се указује на непримјерен гест Хрватске, која је "беспризорно" присвојила ојкачу /ојкање/ не помињући српски коријен, те успјела да је упише на листу УНЕСКО као своју баштину.

У саопштењу се наводи да је изостало реаговање институција из Србије, Републике Српске и БиХ, гдје се ојкача увелико баштини и данас живи.

Грујичић, који је и предсједник "Бранковог кола" успио је да и поред великих препрека у први Национални регистар нематеријалног културног насљеђа Србије 2012. године упише ојкачу као "поетско-музички облик Срба - Динараца-Крајишника у Војводини /Србији/".

Књига садржи двије хиљаде ојкача, обиман поговор-студију, биљешке, напомене, ријечник мање познатих и непознатих ријечи.

Први пут сачињена у српској култури - "Ризница имена пјевача ојкаче" доноси близу 1.500 имена даровитих мушкараца и жена, рођених од друге половине деветнаестог до краја двадесетог вијека на подручју Босанске Крајине, Баније, Кордуна, Лике и Далматинске загоре.

"У потрази за српским ојкачима, који су били чувени у своме крају, а неки и шире, допро сам до друге половине деветнаестог вијека. Наравно, ојкачка- пјеванија много је старија и не зна јој се тачка заметка" навео је Грујучић.

Он додаје да се до сада нико није систематски тиме бавио и наводи двојицу чувених извођача ојкалица - Божу Путника из Гвозданског код Двора на Уни, рођеног 1872. године и Станка Домузина из села Медна код Мркоњић Града, рођеног 1875. године.

Извор: СРНА