latinica  ћирилица
18/10/2017 |  09:24 | Аутор: РТРС

Стразбур о отетој српској имовини у Хрватској

Европски суд за људска права одлучиваће у наредних 60 дана о захтеву једног српског привредног друштва за враћање отете имовине у Хрватској, пишу "Новости".

"Уколико одлука судског вијећа буде у корист Инвестбанке о чијој имовини је ријеч пресуда би могла да постане правило према којем ће се рјешавати сви слични случајеви. Значи да би Хрватска морала да одлучује и о осталим српским захтјевима у складу са одлуком из Стразбура и да врати одузето", пише лист.

Правни заступник Зоран Ристић из Адвокатске канцеларије "Ристић и партнери" рекао је да су до сада представке предузећа из Србије завршавале у кошу хрватских референата у судовима из "процедуралних разлога".

Он је казао да је Инвестбанка у стечају деценију пред хрватским правосуђем водила спор о седам експозитура у Славонији, које су послије хрватске Уредбе о национализацији из 1991. године подржављене. Након свих изгубљених спорова, суду у Стразбуру су се обратили 2. децембра 2015. године.

Према подацима Хрватског фонда за приватизацију 158 објеката српских предузећа је продато, десет додијељено на коришћење, за 40 зграда и станова се воде спорови, а 91 објекат је слободан.

Према анексу Г Споразума о сукцесији сва имовинска права морају бити враћена на дан 31. децембар 1990. године, али се то није догодило. Процјене кажу да српске фирме потражују минимум 250 некретнина у Хрватској.

Извор: Б92