latinica  ћирилица
18/10/2017 |  11:46 ⇒ 19/10/2017 | 11:24 | Аутор: РТРС

Војна неутралност уплашила опозицију; Грађани огорчени (ВИДЕО)

Бројне реакције на покушај блокаде Народне Скупштине Републике Српске. Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић сматра да засједање Народне скупштине Републике Српске потврђује да опозиција, предвођена СДС-ом, има план да блокира рад институција и дискредитује министра Лукача и МУП Српске.
Покушај блокаде НСРС - Фото: РТРС
Покушај блокаде НСРСФото: РТРС

Шпирић у изјави Срни, наводи да су само, срећом, неуспјелу реализацију првог дијела плана гледали у јучерашњем дијелу засједања Народне скупштине, када је опозиција покушала да прекине њено засједање. Остаје да се види како ће изгледати реализација другог дијела плана, наводи Шпирић.

"У тај дио улазе покушавајући да дискредитују министра унутрашњих послова Драгана Лукача и полицију која представља стуб безбједности свих у Републици Српској. За сада, то је највећа виђена издаја. Знају они да то народ не прашта, али имам осјећај да напријед не могу управо због тога, а назад не смију због налогодаваца који финансирају ову њихову трагикомичну игру", истиче Шпирић.

Шпирић je оцијенио да ће се врло брзо видјети да ли ће побиједити разум, на који је и овај пут позвао.

Ветерани Српске жестоко су осудили поступке опозиције. Ово удружење позива народне посланике да се уозбиље и да не извргавају руглу Народну скупштину Републике Српске. У супротном, ако наставе по истом сценарију, народни посланици неће више одлучивати о судбини Републуке Српске.

"Слике које шаљете у свијет вријеђају достојанство сваког борца-ветерана који је учествовао у стварању и одбрани Републике Српске. Да ли вам је реакција на срамну ослобађајућу пресуду Насеру Орићу дување у пиштаљке. Док ви дувате, нас ће и даље да хапсе и тамниче. Позивамо вас да се уозбиљите, вратите животним питањима и прије свега нађете јединствен одговор на ослобађајућу пресуду", додаје се у саопштењу из овог удружења.

Грађани Српске на бројним порталима и друштвеним мрежама показали су огорчење јучерашњим понашањем опозиције, који су назвали срамним и штетним по Републику Српску.

Реаговања на порталима (Фото: Screenshot)

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Коашарац сматра да је опозиција у Републици Српској смијешна и немоћна и да покушава да направи проблем у институцијама Српске.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио да је опозиција, покушајем блокаде рада Народне скупштине Републике Српске, само дала "вјетар у леђа" власти у Српској, јер народ препознаје да немају добре намјере.

Удружење "Част отаџбине" из Београда оцијенило је да је Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске једна од историјских одлука Народне скупштине Српске.

Ово удружење осудило је понашање опозиције у Народној Скупштини Републике Српске током усвајања Резолуције и ометање рада парламента, наводећи да се "намеће питање за кога или за чији интерес /лидер СДС-а Вукота/ Говедарица, /лидер НДП-а Драган/ Чавић, /лидер ПДП-а Бранислав/ Бореновић и њихова клика раде".

Удружење грађана "Источна алтернатива" позвало је све српске посланике у Народној скупштини Српске и представнике у заједничким институцијама БиХ да буду јединствени у заступању српских националних интереса и опстанка Републике Српске, а да политичку нетрпељивост испољавају због различитих приступа у рјешавању других питања.

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила поздравља усвајање Резолуције Народне скупштине Републике Српске о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, изјавио је Срни предсједник ове организације Недељко Митровић.

Митровић сматра непримјереним посљедња дешавања у Народној скупштини Републике Српске.