latinica  ћирилица
18/10/2017 |  12:29 | Аутор: РТРС

Радници у Српској раскидају радни однос ради одласка у иностранство

Без посла је у Српској за девет мјесеци ове године остало 18.370 радника, а иако послодавци предњаче у дијељењу отказа, уговоре о раду све чешће споразумно раскидају и радници у потрази за новим послом, углавном у иностранству.

Статистика Завода за запошљавање Републике Српске показује да је на основу споразума радни однос прекинуло чак 5.163 запослених, те додатних 1.648 путем изјава послодаваца и радника о раскиду радног односа.

С друге стране, послодавци у овој години нису продужили уговор за 7.038 радника који су били запослени на одређено вријеме, 3.074 евидентирано је као технолошки вишак, а отказ су добила 993 радника. На бироима у Српској евидентирана су и 154 лица која су остала без посла јер су им предузећа завршила у стечају.

Послодавци истичу да велики број радника споразумно напушта послодавце који не испуњавају обавезе према њима и прелазе код оних који поштују радничка права. У синдикату кажу да већ годинама упозоравају на алармантан податак о расту броја радника који се пријављују на биро на основу споразумног раскида радног односа и изјава послодаваца и радника о раскидању уговора.

- Број тих лица, поред оних који су добили отказ због престанка уговора на одређено, непрестано расте. Послодавци се служе разним злоупотребама приликом запошљавања и на крају уцјењују раднике споразумним раскидом уговора. Раскидањем уговора на тај начин они избјегавају обавезе према том раднику, као што је исплата отпремнина и отказни рок, а забрањују и коришћење годишњег одмора ако га радник већ није искористио. Поред тога, када раднику на тај начин престане радни однос, он за вријеме незапослености нема право на накнаду путем Завода за запошљавање - наглашава стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС Божана Радошевић.

Економисти сматрају да је главни разлог што радници дају отказ и споразумно раскидају уговор о раду одлазак у иностранство.

- Након тога они се пријављују на биро и имају бесплатну здравствену заштиту, док упоредо са тим одлазе и раде у иностранству. То се све одржава и на недостатак радне снаге на домаћем тржишту, посебно у грађевинском сектору гдје мајстори свих профила одлазе у иностранство, јер тамо влада велика потражња за њима - истакао је члан Удружења економиста РС СWОТ Предраг Дудуковић.

Све то, додаје он, утиче на то да, иако имамо велики број незапослених, домаћа предузећа не могу да нађу довољан број радника.

Извор: Глас Српске