latinica  ћирилица
18/10/2017 |  13:01 | Аутор: РТРС

Кикинда: Кажњен са 3.360 евра због тровања ждралова

Педесетседмогодишњи мушкарац из војвођанског села Црна Бара кажњен је са 400.000 динара /око 3.360 евра/ због тровања ждралова недозвољеним пестицидом.
Отровани ждралови - Фото: blic.rs
Отровани ждраловиФото: blic.rs

Захтјев за исплату одштете због тровања ове заштићене птице Основном јавном тужилаштву у Кикинди доставио је Покрајински завод за заштиту природе.

Покрајинска инспекција за заштиту животне средине у августу прошле године поднијела је кривичну пријаву против оптуженог због кривичног дела убијања заштићених врста птица, а у истом периоду против исте особе пријаву је поднијела и фитосанитарна испекција, због кршења Закона о средствима за заштиту биља.

О убиству жадралова Покрајински завод за заштиту природе обавијестио је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије у априлу прошле године, а инспекција је пронашла пет ових птица мртвих у јарку поред њиве која је у власништву педесетседмогодишњег мјештанина Црне Баре.

Токсиколошка анализа лешева ждралова доказала је да су угинули од високотоксичне концентрације пестицида карбофурана у храни, а утврђено је да су се отровали јер су појели тек исклијане стабљике кукуруза са остацима сјемена третираним карбофураном и угинули.

Тужилаштво у Кикинди одбацило је кривичну пријаву против осумњиченог, одредивши мјеру одложеног гоњења, на основу кршења Закона о средствима за заштиту биља, дјелимично уваживши одштетни захтев Покрајинског завода за заштиту природе.

Карбофуран је активна материја инсектицида који се у Србији некада продавао на слободном тржишту, али је управо због велике токсичности, и у складу са прописима ЕУ, повучена његова дозвола за увоз крајем 2013, док га на тржишту нема од средине 2014. године.

Успркос томе, велики број строго заштићених врста птица и сисара отрован је у посљедњих десет година овим инсектицидом, јер се он и даље користи.

Покрајински завод за заштиту природе ће износ одштете утрошити на пројекат заштите птица, а јесења и зимска јата ждралова који се задржавају у Србији, првенствено у околини Специјалног резервата природе "Слано Копово", биће храњена свјежим кукурузом.

Извор: Срна