latinica  ћирилица
18/10/2017 |  15:07 | Аутор: РТРС

Вучић: Притисци са свих страна свијета већи него икада

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се на Србију врше притисци са свих страна свијета, али да Београд ради све да сачува независност земље и да се бори за српске интересе, суверенитет и самосталне одлуке.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је рекао да притисака има са свих страна више него икада, што је можда изазвано и глобалном ситуацијом.

- Наш посао је да се суочавамо са тим. И било би ми веома драго и важно када се Срби не би опредијељивали за то да ли су за Русе, Американце или Европљане, него да Срби буду за Србију, за своју земљу и свој народ - навео је Вучић.

Коментаришући инсинуације из ЕУ да је јуче Србија забранила судијама српске националности да положе заклетву на Косову и Метохији, Вучић је истакао да то "није схватио као предавање и да се није уплашио".

Он је нагласио да "неки" касне у формирању заједнице српских општина - четири године и шест мјесеци.

- И њима не пада на памет да то ураде и за то имају подршку многих из свијета и боље да ме не вуку за језик - каже Вучић.

Предсједник Србије додао је да постоји још ствари које у Србији треба обавити и да ће се то догодити или у петак или у понедјељак јер је Србија поуздан партнер, који никога не лаже и не обмањује.

- А и једни и други нека размисле да ли то за себе могу да кажу. Што се тиче Србије, она ће своје обавезе да испуни, а што се предавања тиче, нека га држе некоме другом, а не нама - рекао је Вучић.

Коментаришући предстојеће локалне изборе на Косову и Метохији, Вучић је навео да постоји велики притисак појединих амбасада да се "растури `Српска листа` и да се растури српски утицај на Косову и Метохији".

- Они то раде преко појединих Срба, заједно са Албанцима, зато што не желе да Срби имају ту кључну акцију у Влади, него да им отежају одузимањем локалних самоуправа. То је један од разлога зашто бих лично увијек подржао "Српску листу" јер је она једина везана за Србију - истакао је Вучић.

Он је додао да ће Београд подржавати "Српску листу" јер тиме и Србија има утицај на својој територији.

Извор: СРНА