latinica  ћирилица
18/10/2017 |  15:57 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Звиздић није уврстио акцизе на дневни ред Савјета министарa БиХ

Савјет министара БиХ неће на сутрашњој сједници разматрати измјене и допуне сета закона који се односе на увођење намјенских акциза за изградњу ауто-путева, због чега се поново одгађа испуњавање услова из Писма намјере за наставак аранжмана са Међунродним монетарним фондом.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Према предложеном дневном реду, који је објављен на службеној страници Савјета министара БиХ, на сједници неће бити говора ни о измјенама и допунама Закона о осигурању депозита БиХ који је на прошлој сједници одгођен за изјашњавање због техничких допуна.

У Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ речено је Срни да су три закона која се односе на повећање акциза упућена у Генерални секретаријат прије 10 дана и да им није познато зашто предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић ову тачку није уврстио на дневни ред.

У кабинету предсједавајућег УО УИО Вјекослава Беванде, који је и министар финансија и трезора БиХ, рекли су да не могу коментарисати начин формирања дневног реда јер је то у надлежности предсједавајућег Савјета министара БиХ.

УО УИО усвојио је 4. октобра Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ по којима се повећава акциза на нафту и нафтне дервите, те биогориво и биотечност за 0,15 КМ по литру.

Уз ове законске измјене у области акциза, УО УИО усвојио је и нацрте о измјенама и допунама Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода те Закона о систему индиректног опорезивања.

Сет закона о акцизама, као и измјене и допуне закона о осигурању депозита нису добили подршку у Парламентарној скупштини БиХ јер није било довољно "руку" ни у парламентарној већини, те је ово нови покушај да се изгласају реформски закони који су услов за наставак аранжмана са ММФ-ом и уплату друге транше у износу од око 76 милиона евра. /кр