latinica  ћирилица
18/10/2017 |  16:03 ⇒ 19/10/2017 | 07:44 | Аутор: РТРС

Није тачно да је "Вијеће дубровачких Срба избачено на улицу" (ВИДЕО)

Црквена општина Дубровник саопштила је да није тачно да су "избацили дубровачке Србе на улицу", истичући да су такве тврдње неистините, тенденциозне и злонамјерне.
Православна црква у Дубровнику (Фото: dubrovackidnevnik/A.Č.) -
Православна црква у Дубровнику (Фото: dubrovackidnevnik/A.Č.)

Након засједања црквеног одбора, предсједник Црквене општине Дубровник Стево Марић рекао је Срни да се злурадо измишља да су дубровачки Срби "избачени на улицу", појашњавајући да је простор који је користило Српско национално вијеће Дубровника од 15 метара квадратних, одлуком Црквене општине, а уз учешће и представника СНВ-а, пренамијењен у Музеј икона.

"О томе је СНВ благовремено и усмено и писано обавијештено, на шта предсједник тог вијећа тада није имао ниједну примједбу. Притом, по Уставу Хрватске простор за СНВ, као и остале мањине, обезбјеђује држава Хрватска, а у овом случају је то град Дубровник. То значи да је обична подвала да је било ко, а понајмање дубровачки Срби, избачен на улицу", истакао је Марић.

Он каже да се ни у једном граду Хрватске гдје дјелује СНВ не налази у просторијама које су власништво надлежних епархија.

Марић је каже да нису тачне ни тврдње да у "непознатом правцу" одлази новац који Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Црквена општина Дубровник добијају од изнајмљивања станова или простора.

"Напротив, тим новцем се управо сада темељно обнавља православна црква на Корчули, а пред самим је почетком и дуго припремана реконструкција јединственог музеја православних икона у Дубровнику. Од тог новца се, већ годинама, стипендирају и многи богослови и студенти, а и лијече они који сами то не могу приуштити", истиче Марић и додаје да о свему постоји прецизна документација.

Он појашњава да контролу рада Црквене општине Дубровник, осим православне Цркве, обавља и држава Хрватска, тврдећи да у досадашњем раду нису пронашле ниједну неправилност или незаконитост.

"Црквена општина Дубровник држави Хрватској, како закон и налаже, редовно уплаћује ПДВ", каже Марић.

Он напомиње да би и измишљотина о петицији 3.500 дубровачких Срба против надлежног епископа "била гротескна да није трагична".

"На велику жалост наше Цркве, у Дубровнику према Хрватском заводу за статистику живе свега 1.164 особе које се изјашњавају као Срби. Према томе, петиција са потписима 3.500 Срба никада није потписана, како се злонамјерно пише", рекао је Марић.

Она постоји, каже, само у главама оних који конструишу овакве "случајеве", не размишљајући о томе да њима штете само преосталим Србима у Дубровнику и Хрватској.

"Због нашег добронамјерног и вјерујућег народа желимо да истакнемо да ни у нашој Црквеној општини, ни у Епархији захумско-херцеговачкој нико, па ни надлежни епископ, не може нити да доноси нити да спроводи одлуке мимо надлежних органа Епархије, попут Епархијског управног одбора, а Епархијски управни одбор, за све што ради, подноси извјештаје Патријаршијском управном одбору", појашњава Марић.

Он истиче да лажима, подметањима и конструкцијама појединци у медијском простору потпуно неодговорно наносе штету Српској православној цркви и њеним службеницима, али и подривају дугогодишње напоре надлежних епископа на успостављању нормалног живота српског народа који је остао изван граница матице.

"Стога их још једном братски позивамо на одговорност у послу који раде, јер на овај начин неће нашкодити онима на које су се окомили, него ће оштетити оно мало преосталих Срба, у овом случају у Дубровнику, којима је потребан ослонац и утјеха, а не неистине, полуистине или зле намјере, од којих ће на крају страдати само поменути Срби, међу којима, нажалост, многи и данас буквално преживљавају само од помоћи коју примају од те исте нападнуте Дубровачке црквене општине", закључио је Марић.

Извор: Срна