latinica  ћирилица
18/10/2017 |  16:25 | Аутор: РТРС

Човјек за будућност: Биткоин је гори од казина

Улагање у биткоине је мање предвидиво од играња рулета у казину, каже руски министар економског развоја Русије Максим Орешкин.
Биткоин - Фото: илустрација
БиткоинФото: илустрација

Према његовим ријечима, неквалификовани инвеститори не би требало да имају приступ инструментима са тако високом волатилношц́у.

"Што се тиче биткоина, ако погледате како се креће његова вриједност, повећа се за десетине процената, а онда толико падне... то је горе од казина. Прво, зарађујете, зарађујете, добро вам иде, а онда изгубите све, и немате ништа“, рекао је Орешкин.

"Они који не знају како да управљају ризицима и таквим средствима са таквом нестабилношћу, не би требало да имају опцију да инвестирају, јер у 99,9 одсто случајева резултат је губитак за такве људе и онда ће се наћи у тешкој животној ситуацији, што није добро", додао је Орешкин.

Руски министар предложио је да се трговина биткоинима омогући само квалификованим инвеститорима. На примјер, да бисте добили тај статус, потребно је да имате најмање шест милиона рубаља на вашем рачуну, направите најмање 40 трансакција годишње са прометом од шест милиона рубаља или сте радили најмање двије године у финансијској институцији која је трговала хартијама од вриједности.

Руски предсједник Владимир Путин коначно је дао зелено свијетло за стварање националне криптовалуте.

Орешкин важи за министра који је омиљен Путину. Помиње се као човјек за будућност и будући премијер.

Извор: Б92