latinica  ћирилица
18/10/2017 |  19:05 | Аутор: РТРС

Жеља за сарадњом парламената БиХ, Србије и Хрватске

Делегације парламената БиХ, Србије и Хрватске су током билатералних сусрета у Санкт Петербургу, гдје је одржано засједање Интерпарламентарне уније, исказале жељу да њихова сарадња буде кључ за рјешавање свих отворених питања.
ПС БиХ - Фото: РТРС
ПС БиХФото: РТРС

Чланови делегације парламента БиХ у ИПУ Предраг Кожул и Средоје Новић учествовали су у вишедневном засједању ове уније у Санкт Петербургу, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Током засједања, више од 1.500 делегата из 155 земаља свијета расправљало је о промовисању културалног плурализма и мира кроз међуетнички и међувјерски дијалог.

Усвојен је званични приједлог Извршног комитета ИПУ да се на наредном засједању у марту 2018. године у Женеви, од искусних парламентараца и бивших предсједника парламената земаља чланица ИПУ формира тијело које ће, у сарадњи са парламентима, радити на рјешавању већине највећих глобалних проблема.

За новог предсједника ИПУ, који ће ту дужност обављати током наредне три године, изабрана је сенатор из Мексика Габријела Куевас Барон.

Интерпарламентарна унија је највећа и најстарија мултилатерална парламентарна организација у свијету.

Извор: СРНА