latinica  ћирилица
18/10/2017 |  19:39 | Аутор: РТРС

Француска усвојила контроверзни антитерористички закон

Француски парламент усвојио је контроверзни антитерористички закон којим се знатно проширују овлаштења власти у борби против тероризма.
Француска полиција - Фото: REUTERS
Француска полицијаФото: REUTERS

Нови закон омогућује да неке од мјера током ванредног стања у Француској, које престаје 1. новембра, постану стална овлаштења власти, а поједини казнени елементи новог закона биће разматрани на годишњем нивоу.

Тим законом биће одобрен кућни притвор за особе за које се сматра да су потенцијални џихадисти, а које нису оптужене за конкретно кривично дјело. У тим случајевима је могуће и ношење електронске наруквице коју би потенцијални џихадисти носили када напуштају кућу, као и обавезно јављање полицији једном дневно.

Полиција ће моћи да притвори сумњиво лице на четири сата, колико је довољно да заплијени лични сумњиви материјал током претреса мјеста боравка осумњиченог.

Француски медији преносе да високи званичници француске Владе у било ком региону могу да нареде затварање џамије на шест мјесеци, уколико сазнају да локални имами подстичу на терористичке нападе или величају тероризам, за шта им неће бити потребни докази како би донијели одлуку о забрани рада џамије.

Закон предвиђа и то да власти могу да затворе подручја приликом организовања већих догађаја, за које се сматра да би могли да буду мета терористичких напада.

Француске власти ће моћи и да појачају контролу у пограничним подручјима.

Извор: СРНА