latinica  ћирилица
18/10/2017 |  21:14 ⇒ 19/10/2017 | 12:05 | Аутор: РТРС

БЛ- Отворена 88. позоришна сезона

Премијером представе "Сабирни центар", рађене према истоименом роману Душана Ковачевића, у адаптацији Ивана Велисављевића и Марка Мисираче, у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци званично је отворена 88. позоришна сезона.
Народно позориште (фото: facebook.com) -
Народно позориште (фото: facebook.com)

Награде за најбоља умјетничка остварења у претходној позоришној сезони синоћ су додијељене глумици Миљки Брђанин, глумцу Жељку Еркићу и представи "Швајцарска".

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је Народно позориште Српске престижна установа културе која је постала препознатљива и у окружењу.

Он је рекао да ресорно министарство подржава ово позориште кроз редовна примања јер је установа на буџету, те да суфинансира њене одређене програмске активности.

"С обзиром на стратегију развоја културе, гдје смо планирали и извјестан раст средстава у наредном периоду, надам се да ћемо значајније подржавати и позориште, али и друге културне установе јер је култура врло битна и за развој Српске и за наше препознавање ван граница", рекао је Малешевић новинарима.

Он је изразио наду да ће се у наредном периоду изнађи средства да издвајања за културу достигну зацртани проценат, а то је 1,5 одсто од републичког буџета.

"Тај износ био би довољан да се култура заиста може финансирати онако како је то пожељно, с тим да кроз законе и правилнике избацимо из финансирања оне културне установе и она културно-умјетничка друштва и слично за које сматрамо да их требају финансирати и суфинансирати локалне заједнице", навео је Малешевић.

Директор Народног позоришта Српске Ненад Новаковић рекао је да је вечерашња премијера "Сабирног центра" добра гаранција да ће ова установа имати предстојећу сезону бољу него претходну, која је била сасвим задовољавајућа.

"Очекујем у овој сезони добре представе, добру посјету, много награда, доста гостовања. То је потреба овог позоришта", нагласио је Новаковић.

Извор: СРНА