latinica  ћирилица
19/10/2017 |  10:06 | Аутор: РТРС

Мерон: Жалбено вијеће спремно да води жалбени поступак у случају генерала Младића

Предсједник Механизма за међународне кривичне судове Теодор Мерон изјавио је да је Жалбено вијеће Механизма спремно да води евентуални жалбени поступак у предмету против некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића.
Теодор Мерон у Сарајеву - Фото: AFP
Теодор Мерон у СарајевуФото: AFP

Представљајући годишњи извјештај Генералној скупштини УН, Мерон је рекао да се очекује да Међународни кривични суд за бившу Југославију наредног мјесеца изрекне генералу Младићу првостепену пресуду.

Мерон је напоменуо да се пред Жалбеним вијећем Механизма воде жалбени поступци у предметима "Караџић" и "Шешељ", те да је у јуну почело поновљено суђење у предмету "Станишић и Симатовић".

Подсјетио је да је Механизам основан да би испунио кључне обавезе Међународног кривичног суда за Руанду и Међународног кривичног суда за бившу Југославију, те напоменуо да се те обавезе настављају и морају бити испуњене чак и након затварања ова два суда.

Он је нагласио важност континуиране подршке и сарадње држава чланица како би се обезбиједило "успјешно, благовремено и ефикасно испуњење мандата Механизма".

Извор: СРНА