latinica  ћирилица
19/10/2017 |  10:16 ⇒ 10:16 | Аутор: РТРС

Још четири мјесеца за стару девизну штедњу

До истека рока за пријаву потраживања по основу старе девизне штедње коју су грађани БиХ имали у банкама из Србије или у њиховим филијалама широм бивше Југославије остало је мање од четири мјесеца.

До сада је потребну документацију доставило тек неколико хиљада штедиша, углавном из Републике Српске, јер штедише у Федерацији БиХ и даље не могу да добију потврду да нису остварили право по основу старе девизне штедње нити да им је оно признато од стране бивших република, а што је један од обавезних докумената који се прилаже уз пријаву.

Тај документ у Српској још од марта ове године издаје Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге, тако да у овом дијелу БиХ нема застоја по том питању.

"До сада смо их издали 2.050, у просјеку 20 дневно. Гужви нема и грађани могу потврду добити исти дан кад дођу у неку од наших пословних јединица које их издају", кажу у овој Агенцији.

Са друге стране, Влада Федерације БиХ је на сједници одржаној 10. октобра донијела одлуку како ће те потврде издавати Финансијско-информатичка агенција, такође без накнаде.

Према информацијама које имају у Удружењу за заштиту девизних штедиша у БиХ, већ од понедјељка Агенција из Федерације ће пчоети са издавањем потврда и тако коначно одблокирати овај процес.

Извор: Глас Српске