latinica  ћирилица
19/10/2017 |  17:01 ⇒ 20/10/2017 | 10:58 | Аутор: РТРС

Влада утврдила износ најниже пензије; Социјални партнери још без договора (ВИДЕО)

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одређивању износа најниже пензије.
Економско-социјални савјет (Архив) - Фото: РТРС
Економско-социјални савјет (Архив)Фото: РТРС

Одлуком је утврђено да најнижа пензија на терет Републике (све врсте пензија) износи 179,67 КМ, најнижа пензија за пензијски стаж од 15 до 20 година износи 215,61 КМ, најнижа пензија за пензијски стаж од 20 до 30 година износи 251,54 КМ, најнижа пензија за пензијски стаж од 30 до 40 година износи 287,49 КМ, док најнижа пензија за пензијски стаж од 40 година и више износи 359,37 КМ.

На сједници Економско-социјалног савјета није постигнут договор у вези са износом најниже плате у Републици Српској за наредну годину.

Приједлог Савеза синдиката је 418 марака, што је 50 одсто од прошлогодишње просјечне плате.

Представници послодаваца и Владе сагласни су да треба радити на повећању, али да се у обзир морају узети сви показатељи. Конкретнији договори биће познати до 17. новембра. У Српској најнижу плату прима 15 хиљада радника.

 Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је новинарима да није реалан приједлог синдикалаца да то буде износ од 418 КМ, или 50 одсто просјечне плате за протеклу годину /836 КМ/.

"Ипак треба ићи ка тој бројци и то је ствар преговора и анализа. Сада је тешко било очекивати коначну одлуку о висини најниже плате, али Влада је опредијељена да јача економију и реални сектор из чега се могу црпити аргументи за повећања", рекао је Савановић.

 Он је додао да социјални партнери на овом плану иду према томе да компромисом дођу до реалних рјешења.

"Имамо повећање БДП-а, индустријске производње, извоза и слично. То су економски показатељи и најнижа плата ће бити већа, али ја не знам још за колико. Наредни мјесец имаћемо спремне податке и доћи до свима прихватљивих рјешења", рекао је Савановић.

Он је додао да ће смањење пореза и доприноса бити озбиљно размотрено, те да нема озбиљних препрека постизању договора у вези са општим колективним уговором.

Када је ријеч о послодавцима који исплаћују плате, а не измирују доприносе, Савановић је рекао да они морају бити мета пореских и инспекцијских органа Српске како би се поштовали закони.

"То треба сасјећи у коријену и уз повећање одговорности послодаваца, али и радника који то треба да пријављују", рекао је Савановић.

Он је поновио да је опредјељење Владе да се не запошљавају људи у администрацији како би се усмјерили у реални сектор, који треба ојачати.

"Ниска примања, неразвијена економија и одлазак младе радне снаге су производ постратног стања и неуређености политичког простора", рекао је Савановић.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је приједлог синдиката да најнижа плата за наредну годину буде 418 КМ минимум испод кога неће ићи, јер Српска биљежи раст БДП-а, индустријске производње и слично.

"Све испод било би биједно. Простора за повећање има и нећемо да се о томе двије године прича, ништа конкретно не ради, а млада и квалитетна радна снага одлази. Наставићемо преговоре", поручила је Мишићева, која је предсједавајући Економско-социјалног савјета.

Она је додала да је повећање најниже плате један од начина како задржати радну снагу у Српској, те да би понуде о повећању од пет, 10 КМ биле увредљиве.

"Најнижу плату прима 15.000 људи, а 163.785 радника ради за износ од 285 до 830 КМ, односно за мање новца од просјечне плате, што је фрапантно", рекла је Мишићева.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Дејан Мијић рекао је да ће се разговори о најнижој плати за наредну годину наставити с циљем да се радницима повећа стандард живота, а фирмама конкурентност на тржишту.

На сједници Економско-социјалног савјета било је ријечи о именовању чланова експертског тима за анализу примјене Закона о раду у Републици Српској.

Тренутни износ најниже плате од 395 КМ Савјет је утврдио у посљедњем кварталу 2016. године.

Сједници су присуствовали и представници Министарства финансија Српске и челни људи Уније удружења послодаваца Српске.