latinica  ћирилица
19/10/2017 |  18:57 ⇒ 20/10/2017 | 08:23 | Аутор: РТРС

Још нејасно ко у Српској нуди услуге "Крио сејва"!? (ВИДЕО)

Након приче Јелене Ђурђевић, из Козарске Дубице, коју смо објавили у Дневнику, и наша екипа се увјерила колико је компликовано добити било какву информацију о активностима представника компаније "Крио сејв" (Cryo-save) на територији Републике Српске.
Крио сејв - Фото: РТРС
Крио сејвФото: РТРС

Зоран Шарић којег Јелена Ђурђевић из Дубице наводи као своју контакт-особу са "Крио сејвом" ни трећи дан након телефонског обећања да ће објаснити ситуацију, не јавља се на наше позиве. Због тога нисмо успјели сазнати зашто је узорак матичних ћелија Ђурђевића транспортован у Швајцарску неупотребљив и зашто су породици дати бројеви телефона и адреса који не припадају компанији за коју посредник, наводно, ради. На тој адреси је друго предузеће чији власник је све везе са "Крио сејвом" прекинуо 2016. када је компанија из Швајцарске добила нову власничку структуру. Дејан Тодоровић, тврди, да је о томе мејлом обавијестио клијенте.

- Ми смо са "Крио сејвом" због тих ствари у спору. Због великих дуговања. Слично су направаили и у државама у окружењу - каже Дејан Тодоровић, предсједник Управног одбора предузећа "Фемили плус".

Тодоровић тврди да су сви узорци узети до 2016. године потпуно безбједни и да их породице у сваком тренутку могу преузети. За узорке након тог периода, одговоран је, претпоставља, Биотехнолошки центар "Крио сејва" у Београду, којем је нови власник из Швајцарске одредио регионалну надлежност. Међутим, из Београда одговарају да нису надлежни за рад лица која посредују по Републици Српској.

Гинеколози Универзитетског клиничког центра Српске и даље, по прописаној процедури, узимају узорке матичних ћелија и предају их посредницима које одаберу породиље.

Начелница Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ Весна Ећим Злојутро каже да у протеклих десет година нису имали ниједан усмени, поготово писани, приговор пацијенткиње или породиље.

Остаје нејасно ко су лица која у Републици Српској нуде услуге "Крио сејва" и на интернету постављају бањалучке бројеве телефона на које ће се јавити авијатичар или службеници предузећа чија је сарадња са том компанијом престала прије годину и по дана. Да телевизијска исповијест Ђурђевића није утицала на њихове активности, указује и оглас у којем нуде попуст, а на сајту објављују адресу на којој Зорана Шарића никад видјели нису.