latinica  ћирилица
19/10/2017 |  19:12 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Бањалука- На јубиларном Виносауру 50 винара (ВИДЕО)

Десети по реду Виносаур отворен је у Бањалуци.
Виносаур (Фото: архив) - Фото: РТРС
Виносаур (Фото: архив)Фото: РТРС

Производе врхунског квалитета на дводневној манифестацији представља око 50 винара и више од 20 произвођача хране.

Вранац, пршут, жилавка, сир из мијеха, смедеревка, гауда, тамјаника, горгонзола, маслине и њихово чувено уље... само су неки од познатих производа који су се могли конзумирати на овогодишњем Виносауру – фестивалу ића и пића, али и доброг дружења, с обзиром на то да су излагачи у Бањалуку стигли из цијелог региона.

- Јако добра прилика да се представе и винарије у окружењу, а и за винољупце у Бањалуци, јер на једном мјесту могу да пробају вина различитих регија - истакла је Ирена Јунгић Шћекић.

- Виносаур је привредна, културна, туристичка и едукативна манифестација - каже Ненад Малешевић.

Ове године виногради су већином подарили грожђе одличног квалитета, а сада је на винарима да тај кавлитет задрже и преточе у добро вино.

- Година за винаре је била интересантна, зато што је била истовремено и тешка, али и успјешна. Имали смо веома добро грожђе и очекују нас врхунска вина - рекао је Тихомир Кудуз, из винарије Тврдош.

Тодор Грозданов, из Македоније, рекао је да су имали мали принос грожђа, јер су мраз и суша десетковали род, али да је оно што је преостало одличног квалитета.

Посљедњих година у Српској све је више оних који уживају у божанској капљици. Међу њима и први човјек Бањалуке. Градоначелник Игор Радојичић открива да је од љубитеља црног вина, временом постао више наклоњен бијелом. Црвено или бијело вино, ствар је укуса. Битно је да је квалитетно и да се пије из чаша предвиђених за одређену врсту, јер онда је то пун ужитак.