latinica  ћирилица
20/10/2017 |  07:38 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Приказ способности Војске Србије, "Стрижи" направили спектакл (ВИДЕО, ФОТО)

Поводом обиљежавања ослобођења Београда у Другом свјетском рату, на аеродрому Батајница одржан је приказ оперативих способности Војске Србије "Слобода 2017".
Лет "Стриж" у Батајници - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Лет "Стриж" у БатајнициФото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Приказу способности Војске Србије присуствовало је највише државно и војно руководство Србије на челу са предсједником Републике Александром Вучићем, предсједник Српске Милорад Додик, Његова светост патријарх српски Иринеј, руски министар одбране Сергеј Шојгу, и бројне војне делегације и грађани.

Вучић је рекао да Србија мора да буде јака да би била поштована.

- Нова опрема војске није пријетња него доказ да цијенимо живот. Више од 100 ратова вођено је за Београд, положили смо милионе жртава у борни против зла. Овдје данас пред нашим војницима и техником мирно кажем да смо спремни да се бранимо. Нико неће моћи да нападне Србију некажњено, бранићемо отаџбину - рекао је он.

"Слобода 2017" (Фото: Sputnik / Twitter @MilosSenka)

У приказу оперативних способности учествовало је више од 2.200 припадника Војске Србије, 130 возила, 30 авиона и хеликоптера.

Тимови специјалаца (Фото: Танјуг)

 Први пут су представљени нови авиони "миг-29" који су стигли из Руске Федерације и савремена војна опрема.

Нови мигови 29 изложени први пут (Фото: Танјуг)

У Батајници се окупио велики број грађана који су могли да виде приказ низа антитерористичких активности, међу којима је посебно атрактивна била симулирана отмица авиона на међународној линији који су ловци "миг 29" пресрели и принудно приземљили, као и ослобађање талаца. 

"Слобода 2017" - (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Публика је могла да види и ослобађање заузетих објеката, ангажовање снага за хитно реаговање са скоком падобранима који су извели специјални дестант, као и ангажовање снајпериста и возила "Милош".

Оклопна возила и падобранци Војске Србије на аеродрому Батајница (Фото: Спутњик)

Присутни су могли да виде налете летјелица из састава ратног ваздухопловства Војске Србије у којима је учествовало око 30 хеликоптера и авиона, а завршетак авио-програма обиљежио је наступ руске акро-групе "Стрижи".

Лет "Стрижа" у Батајници (Фото: Танјуг)

Један број нових "мигова" изложен је на писти, тако да су грађани могли да приђу и виде како изгледају, а на крају је извршена и њихова свечана примопредаја.

Миг 29 (Фото: Танјуг)

Предсједник Србије Александар Вучић је током церемоније примопредаје захвалио руском министру одбране Сергеју Шојгуу и предсједнику Русије Владимиру Путину на поклоњеном оружју.

- Надам се да ћемо сарадњу увећавати у будућности. Живјела Србија и српско-руско пријатељство - рекао је Вучић.

Предсједник Српске на обиљежавању ослобођења Београда

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Београду да се Српска радује сваком успјеху Војске Србије у погледу обучености, оспособљавања и опремљености јер је то значајно за цјелокупни српски народ.

"Ми вјерујемо у оно што смо чули у Србији и од предсједника Александра Вучића да никада више нико неће Србе помјерати на начин како је то урађено у акцији `Олуја` у Хрватској", рекао је Додик новинарима након приказа дијела оперативих способности Војске Србије "Слобода 2017".

Он је додао да се током данашњег приказа на аеродрому у Батајници могло видјети да су обученост и опрема Војске Србије на високом нивоу, што може служити на понос свим Србима.