latinica  ћирилица
20/10/2017 |  08:17 | Аутор: РТРС

Разговори Брисела и Лондона о Брегзиту још у ћорсокаку

Лидери земаља Европске уније на Самиту у Бриселу саопштили су да разговори о будућим односима Уније и Велике Британије не могу да почну јер још нема напретка у преговрима о условима изласка те земље из Уније. Очекује се да се европски лидери договоре о конкретном програму за реформу Уније у сљедеће двије године.

Скоро пола године од кад су почели, преговори о условима развода Велике Британије и ЕУ, још увијек су у ћорсокаку. Главне тачке спорења су права грађана и граница са Ирском и рачун који Британија треба да плати на изласку. Лондон одбија да се изјасни да ли ће платити обавезе преузете прије одлуке о Брегзиту. Уочи самита Тереза Меј послала је помирљиву поруку да ће сви грађани ЕУ моћи да остану у Великој Британији.

"Потребно је хитно постићи споразум о правима грађана, али на овом самиту говорићемо и о нашој будућој сарадњи у одбрани, безбједности и борби против тероризма", истиче британска премијерка Тереза Меј.

Разговоре о будућим економским односима Европљани ће прихватити можда тек на скупу у децембру, ако до тада буду јасни услови изласка.

Брегзит би могао да покаже да су преговорио изласку једне земље из ЕУ можда још комплекснији и тежи него преговори о приступању. Проблем је што су орочени на двије године. Ако до марта 2019. не буде договора, односи ЕУ и Велике Британије могли би да се нађу на потпуно непозатој територији.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск жели разговор о Европи послије Брегзита и од ЕУ лидера очекује договор о програму реформи Уније у сљедеће двије године, након приједлога који су недавно изнијели предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер и француски предсједник Емануел Макрон.

"Подржавам приједлог Доналда Туска да формулишемо реформску агенду ЕУ лидера на основу иницијатива које смо поднијели и да покренемо наш заједнички европски пројекат", напомиње Макрон.

Тусков приједлог предвиђа да ЕУ лидери пресјеку Гордијев чвор осјетљивих реформи еврозоне и миграције као и серију тематских самита од којих ће један у мају у Софији бити посвећен Западном Балкану.

Извор: РТС