latinica  ћирилица
20/10/2017 |  08:58 | Аутор: РТРС

Стејт департмент признао постојање хемијског оружја у Сирији

Амерички Стејт департмент први пут је потврдио да терористи у сиријској провинцији Идлиб не само да имају хемијско оружје, већ га и користе, рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.
Сирија (фото:AP Photo/ Hammurabi's Justice News) -
Сирија (фото:AP Photo/ Hammurabi's Justice News)

 
Коментаришући саопштење америчког Стејт департмента, он је рекао да тај документ пружа детаље о терористичкој групи под називом "Хајат Тахрир ал-Шам", која је повезана са "Џабхат ал-Нусром", која је активна у овој провинцији и користи лако и тешко наоружање, импровизоване бомбе и хемијско оружје.

"Желим да истакнем да је Стејт департмент први пут званично признао да терористи групе 'Џабхат ал-Нусра' не само да имају, већ и користе хемијско оружје у овом дијелу Сирије у терористичким нападима. Ми смо на то упозорили више пута на различитим нивоима", рекао је Конашенков, пренио је ТАСС.

Он је истакао да су нетачне америчке тврдње о руском бомбардовању Идлиба, рекавши да руски авиони никада нису гађали насељена подручја.

"Што се тиче руског бомбардовања Идлиба, Стејт департмент је, благо речено, у заблуди. Руски војни авиони у Сирији никада нису гађали насељена мјеста, за разлику од коалиције предвођене САД, која је побиједила у граду Рака тако што је тај град збрисала са лица земље", рекао је Конашенков.

Извор: Срна