latinica  ћирилица
20/10/2017 |  09:52 ⇒ 09:53 | Аутор: РТРС

Сваки шести смртни случај усљед загађења

Загађење се доводи у везу са девет милиона смртних случајева у свијету током 2015. године, што је шестина укупног броја, објављено је у медицинском журналу "Лансет".
загађења околине - Фото: Beta/AP
загађења околинеФото: Beta/AP

Скоро сви ови смртни случајеви десили су се у земљама са ниским и средњим приходима, гдје је загађење повезано са четвртином свих смртних случајева. Ситуација је најтежа у Бангладешу и Сомалији.

Највећи утицај врши загађење ваздуха и оно се доводи у везу са двије трећине смртних случајева.

Земље са најмањим бројем смртних случајева усљед загађења су Брунеји и Шведска, пренио је Би-Би-Си.

Већина ових смртних случајева изазвана је незаразним болестима које су повезане са загађењем, попут срчаних обољења, можданог удара и рака плућа.

"Загађење је много више од питања природне околине - то је дубока и прожимајућа пријетња која погађа многе аспекте људског здравља и благостања", изјавио је аутор студије професор Филип Ландриган са Медицинске школе Икан у Њујорку.

Загађење ваздуха допринијело је прераном умирању 6,5 милиона људи. То обухвата загађење из спољних извора, попут гасова, као и у домаћинствима, попут паљења дрвета или угља.

Сљедећи фактор ризика по утицају је загађење воде, које је изазвало 1,8 милиона смртних случајева, а загађење на радном мјесту доводи се у везу са 800.000 смртних случајева.

Извор: Срна