latinica  ћирилица
20/10/2017 |  10:57 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Сергеј Шојгу у Београду

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу борави у Београду, гдје је присуствовао обиљежавању Дана ослобођења овог града у Другом свјетском рату.
Министар одбране Александар Вулин дочекује руског министра одбране Сергеја Шојгуа на Аеродрому Никола Тесла - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Министар одбране Александар Вулин дочекује руског министра одбране Сергеја Шојгуа на Аеродрому Никола ТеслаФото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Уз највише државне и војне почасти, министар одбране Александар Вулин дочекао је, на београдском Аеродрому "Никола Тесла", министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа.

Пред министрима Вулином и Шојгуом био је постројен почасни строј Гарде Војске Србије и интониране химне Руске Федерације и Републике Србије у изведби Репрезентативног оркестра Гарде.

Свечаном дочеку министра Шојгуа присуствовали су и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин, државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, помоћник министра одбране за политику одбране Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић.

Руски министар одбране у Батајници присуствовао је Приказу оперативних способности Војске Србије "Слобода 2017".

Вулин је рекао на састанку у Београду са руским министром одбране Сергејом Шојгуом да Србија мора да буде војнички јака да би могла да задржи војну неутралност и да јој је зато неизмјерно важна помоћ Русије.

Вулин је пожелио министру одбране Руске Федерације добродошлицу на прославу Дана побједе и истакао блискост двије земље јер су одувијек биле на истој страни, а то је оно што опредјељује будућност.

"Ви знате да је Србија војно неутрална земља, али да би била војно неутрална и самостална она мора да буде војнички јака. Зато нам је ваша помоћ неизмјерно важна", рекао је Вулин у разговору са Шојгуом.

Он је истакао да, захвљајући важном договору руског предсједника Владимира Путина и предсједника Србије Александра Вучића, Србија данас може да каже има могућност да брани своје небо, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Шојгу је захвалио Вулину за позив да заједно проведу данашњи празник и подсјетио да су прије 73 године Срби и Руси раме уз раме ослобађали Београд.

"То је посебно важно данас када многи покушавају да преписују историју и када се у неким државама подижу споменици онима који су ратовали против нас и били на страни фашизма. Ми не можемо то да прихватимо", рекао је Шојгу.

Он је подсјетио Вулина да му је у Москви обећао да ће авиони стићи у Београд до данашњег празника.

"Као што видите они су ту. Надам се да ће авиони бити сигуран штит и гарант безбједности и независности Србије", рекао је министар одбране Руске Федерације. 
 
Руски министар одбране положиће вијенац на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик совјетском војнику на Новом гробљу, а предвиђен је и сусрет са Његовом светошћу патријархом српским Иринејем.

Предвиђено је да Шојгу положи вијенац на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик совјетском војнику на Новом гробљу.

У поподневним сатима он ће у Храму Светог Саве разговарати са патријархом српским Иринејом.

Извор: Танјуг