latinica  ћирилица
20/10/2017 |  10:58 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Путин подсјетио Америку: Ми вама споразум о уранијуму а ви бомбардовали Југославију

Предсједник Русије, Владимир Путин, критиковао је САД што не испуњавају свој дио договора када су у питању међународни споразуми.
Владимир Путин - Фото: ТАНЈУГ
Владимир ПутинФото: ТАНЈУГ

На форуму о међународној политици “Валдаи“ у Сочију,  одговарајући на пријетњу америчког предсједника да ће повући САД из иранског нуклеарног споразума, Путин је подсјетио да је Русија пристала да обогаћени уранијум из Русије са еквивалентом од око 20.000 нуклеарних бојевих глава упути као гориво у америчким електранама у периоду од 1993. до 2013. године. Ово је, како је наглаисио, један од “најефикаснијих покушаја Русије за разоружање у историји“ док се америчка страна, у исто вријеме, бавила ратом.

“Са руске стране демонстрирана је потпуна отвореност и повјерење. Оно што смо добили заузврат је добро познато – комплетно занемаривање наших националних интереса, подршку сепаратизму на Кавказу, бомбардовање Југославије, инвазију на Ирак и тако даље“, рекао је Путин.

Он је додао да Москва неће излазити из таквих споразума о ограничавању нуглеарног арсенала, али је обећао “моментални, симетрични одговор“, ако Вашингтон то уради први.

Путин је, говорећи о новој кризи која се тиче Каталоније, истакао да је тежња за сепаратизмом почела када је Европска унија прихватила независност  самопроглашеног Косова. Говорио је и о сукобу Русије и Украјине, те навео да би затварање граница између те двије земље довело до “нове Сребренице“.

Извор: Б92