latinica  ћирилица
20/10/2017 |  11:57 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Софтић: Сет закона о акцизама битан за економске реформе

Потпредсједник СДА Сафет Софтић сматра да треба учинити све да буде усвојен сет закона о акцизама јер су оне једно од кључних питања када је ријеч о економској реформи у БиХ.
Сафет Софтић - Фото: СРНА
Сафет СофтићФото: СРНА

- БиХ ће за дужи период претрпјети огромну финансијску штету и због тога треба наставити рад на усвајању акциза - рекао је Софтић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да ће Предсједништво СДА на данашњој сједници у Сарајеву разматрати документ који је припремила радна група, а који односи се на приједлог измјена и допуна изборног законодавства.

- СДА је још у мају задужила радну групу која би требало да припреми измјене и допуне изборног законодавства, које би ријешиле спорна питања. Она је то урадила и то ће данас бити предмет расправе на сједници Предсједништва СДА - истакао је Софтић и додао да ће ово бити разматрано у оквиру расправе о актуелној политичкој ситуацији у БиХ.

Он је нагласио да ће се у БиХ до општих избора сљедеће године морати "бар у минималној форми" ријешити чланови Изборног закона БиХ које је Уставни суд БиХ ставио ван снаге, а тичу се попуне Дома народа парламента Федерације БиХ.

- О том питању мора се доћи до консензуса. Веома је тешко доћи до рјешења која су у јавности спорна по питању изборног законодавства, а да се при томе не спроведу одлуке Европског суда за људска права и пресуда Уставног суда БиХ - каже Софтић.

Он је додао да ће се тешко доћи до парцијалних рјешења изборног законодавства, због чега би била потребна нека врста међународне медијације, попут Мисије ОЕБС-а или неке друге међународне организације у БиХ, која има повјерење свих политичких актера.

- То би требало да буде широк разговор свих парламентарних партија - рекао је Софтић.

Извор: СРНА